- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ако Трампа зауставе — Америку чека несагледив хаос

© AP Photo / Corey SipkinПротест испред Трампове куле у Њујорку уочи почетка суђења.
Протест испред Трампове куле у Њујорку уочи почетка суђења. - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
Пратите нас
Последица суђења Доналду Трампу је завршетак процеса поделе САД на два непомирљива блока. По почетку наводно судског, а суштински политичког процеса и идеолошког погрома, Трамп без дилеме остаје једини кандидат републиканаца на председничким изборима у САД, сматра адвокат Бранко Павловић.
Бивши амерички председник Доналд Трамп позван је пред суд у Њујорку због оптужби да је током предизборне кампање 2016. године платио 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс у замену за њено ћутање поводом тврдњи о сексуалној афери са Трампом.

Суђење Трампу – Америка подељена на два непомирљива блока

Иако у оптужници против Трампа има много правних пикантерија, целу ту ствар би требало посматрати „готово искључиво“ из политичког угла, каже за Спутњик адвокат Бранко Павловић, добар познавалац америчких прилика.
Пре подизања оптужнице, у САД је постојала дубока подела између врха Демократске странке и Трампа, трампизма и покрета „Учинимо Америку поново великом“ (МАГА) који стоји иза њега. Међутим, пре подизања оптужнице, врх демократа је Трампа и покрет МАГА означавао као противнике демократије, не као некога ко има политички различите ставове, већ као буквално системски неприхватљиве, истиче Павловић.
„Након подизања оптужнице, читав МАГА покрет и све то што стоји иза Трампа у Републиканској партији имаће као људе који се боре против тоталитаризма. Сада су за њих демократе неприхватљиве не само због својих ставова него буквално као неко ко хоће да уведе тоталитаризам у Америци. Тако смо после подизања оптужнице добили завршетак процеса прављења два непомирљива блока који више не могу да замисле нити да демократе остају на власти, нити демократе могу да замисле да изгубе и да кандидат републиканци дође на власт“.

Трамп – једини кандидат републиканаца

Друга последица суђења Трампу, према Павловићу је да сад више не постоји дилема да ли ће он успети да обезбеди председничку кандидатуру унутар Републиканске партије, јер је после подизања оптужнице Трамп једини могући кандидат републиканаца.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2023
СВЕТ
Трамп данас пред судом, без камера током саслушања
Осим уколико се не исфабрикују неке правне препреке, што би онда одвело читаву Америку у несагледив политички хаос са непредвидивим последицама, додаје наш саговорник.

Сорошев тужилац – идеолошки погром Трампа

Трампова тврдња да је окружног тужиоца са Менхетна Алвина Брага лично израбрао и финансирао Џорџ Сорош потпуно је тачна, сматра Павловић. На Менхетну, где живи трећина Њујорчана међу којима су у огромној већини „лево-либералне демократе“, односно „демократе највише одвојене од реалности“, грађани бирају судије и тужитеље као политичаре на изборима.
„У таквом неолибералном, неоконзервативном окружењу тужилац ће подићи оптужницу против Трампа не водећи уопште рачуна о правним елементима за такво поступање зато што ће тиме обезбедити свој мандат и убудуће, јер то бирачко тело које га бира ужива у томе да Трамп буде оптужен и уопште их не интересују чињенице. Отуда кад Трамп каже то је Сорошев човек он хоће на најпластичнији могући начин да се обрати Американцима да је реч о идеолошком прогону. Не само политичком, него баш идеолошком прогону и погрому“.
Људи који прогоне Трампа раде то из својих идеолошких убеђења а не зато што су савесни правници па су много проучавали случај и нашли да постоји нешто што би захтевало подизање оптужнице, додаје Павловић.

Амерички систем искочио из шина

Трампу нису могли пронаћи „јачи грех“ због ког би против њега подигли оптужницу јер и у претходним вишегодишњим истрагама нису могли ништа доказати. Уопште, реч је о криминализацији бесмислених животних догађаја, наглашава Павловић.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
СВЕТ
Трамп о оптужници: Ово је политички прогон и мешање у изборе, тужиоца финансира Сорош
„Имамо потпуно бесмислен животни догађај где суштински нека порно звезда уцењује Трампа у незгодном тренутку изборне кампање: 'Ако хоћеш да ти ја не нашкодим – мораш да ми платиш'. И сад се не процесуира она која изнуђује новац него онај који га је дао, односно по чијем налогу је, ако се то докаже, новац уопште дат. И то се подиже на ниво страшно озбиљног кривичног предмета у Америци која се иначе дави у најтежим облицима тешких кривичних дела на целој својој територији. Тако да је све то само доказ једног бесмисленог уређења и то је нови доказ зашто Америка није за углед никоме у свету. То је један систем који је, просто, искочио из шина.“
Осим што је Трамп први бивши председник САД против ког је подигнута оптужница, први је и против кога је покренуто више импичмента, подсећа Павловић и додаје да је Трамп председник против кога дубока држава и систем империјалистичког глобализма води рат какав није вођен ни против једног његовог претходника.
„Сваки амерички председник је покретао агресивне ратове, Америка готово да и нема председника који није ратни злочинац али то је за Американце све у реду. А кад јединог који није водио агресивне ратове уцењује порно звезда, онда он мора да се процесуира“, закључио је Павловић.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2023
СВЕТ
Циљ акције против Трампа - укинути сваку могућност да се промени власт у Америци
Доналд Трамп и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
СВЕТ
„Наставите да се борите, уз вас смо“! Орбан снажно подржао Трампа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала