- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нема предаје!

© AP Photo / Christophe EnaНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић постао је и званично најбољи тенисер свих времена пошто је објединио рекорде по броју освојених Гренд слем трофеја и недеља проведених на првој позицији АТП листе. „Нема предаје“ – крилатица је којом може да се опише његов пут у претходним годинама, а једнако је важна и за његов пут ка титули на овогодишњем Ролан Гаросу.
Ђоковић је освојио 23. Гренд слем трофеј у Паризу чиме је постао рекордер, а на путу до тога суочио се са моментом који му није стран током готово читаве каријере.
Ђоковић је у свом маниру, пратећи своје инстинкте и осећаје, после победе у првом колу Ролан Гароса, а у јеку драматичних дешавања на Косову и Метохији, поручио целом свету да је Косово срце Србије, написавши ту поруку на камери.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
СПОРТ
Новак разбио Американца, па послао јаку поруку: „Косово је срце Србије – стоп насиљу“
Наравно, многи су му одмах то замерили, нарочито они из „колевки демократије“ који би први требало да се боре за слободу различитих мишљења, али је оно дозвољено, према њима, само када је на њиховој линији и агенди.
„Свестан сам да многи нису сагласни, али то је то, стојим иза свега“, навео је Ђоковић.
Помињало се чак да би Новак могао да буде кажњен, у све се укључила и француска министарка спорта Амели Удеа-Кастера, наводећи да се ради о „милитантној и врло политичкој поруци која не треба да се понови“.
„Не смета ми то што сам рекао. Рекао бих то опет“, поручио је Ђоковић.
И изнова и изнова, Ђоковић ће увек рећи шта мисли, коме год то сметало и са каквим год се последицама носио.
Навикао је на последице, навикао је на дисквалификације, казне, а све само због тога што је био свој и што није желео да се повинује наметнутим правилима, каква год она била, уколико их он не сматра себи блискима.
„Нема Гренд слема без драме за мене, то ме изгледа и гура“, констатовао је Ђоковић.
И баш је тако. Као што се ове године вратио у Аустралију из које је прошле године срамно депортован, вратио се и освојио, тако је и после претњи новом дисквалификацијом са Ролан Гароса наставио даље, низао победе и на крају освојио 23. Гренд слем трофеј, за историју и вечност.
И није се предавао. Никада, ни у једном моменту. И успео је да одбрани жељу да оствари своје снове, показујући пример многима.
„Желим да пошаљем поруку свакој младој особи. Ја сам имао седам година када сам сањао да освојим Вимблдон. И успео сам много тога, више сам него благословен што сам успео и осећам да имам моћ да креирам своју судбину. Заборавите на прошлост, гледајте у будућност, узмите ствари у своје руке, верујте и стварајте своју судбину“, поручио је Ђоковић после освајања трофеја, а све може да се сажме у једну поруку, ону која прати Новака још од малих ногу када је из мале Србије кренуо у бели свет и покорио га – „Нема предаје!“
© AP Photo / Christophe EnaНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Новак Ђоковић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала