- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Разбијена клетва, миг који се чекао 12 година и порука Реалу: „Долазимо по вас“

© AP Photo / Francisco SecoПеп Гвардиола
Пеп Гвардиола - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Пратите нас
Менаџер Манчестер ситија Пеп Гвардиола чекао је пуних 12 година да покори Европу са својим клубом. Учинио је то минималном победом над Интером - 1:0 у финалу на стадиону Ататурк у Истанбулу, после чега је прво намигнуо „ушатом пехару“, затим га је страствено пољубио, да би на крају уследила порука Реал Мадриду – долазимо по вас.
Преко милијарду евра потрошио је човек за ког многи кажу да је „ћелави препотенко“, како би кроз бројна појачања успео да за седам година на клупи Манчестер ситија оствари онај највећи циљ.
И, коначно је успео. Можете да га волите или мрзите, али Гвардиола је јединствен фудбалски ум у свету фудбала. Човек код ког и голман мора да има фудбал у малом прсту, човек који бекове претвара у везне, човек који се не либи да у финалу закуца за клупу једног од најбољих играча у сезони за нама.
То је Гвардиола. Опет, има и та друга страна медаље, да је "улупао" милијарду, због чега многи кажу да би владали с таквим тимом, али фудбал је непредвидива игра, новац није гаранција успеха. Погледајте само Пари Сен Жермен, који је миљама далеко од пехара Лиге шампиона, а имао је у својим редовима суперстартове од Месија, Рамоса, Донаруме, Нејмара, Мбапеа...
Али, да се вратимо на Сити и Гвардиолу. Ово је прича о њима, о томе како су успели.
А да су заслужили, свакако да јесу. Јер, када избаците онако доминантно Бајерн Минхен у четвртфиналу, па очитате лекцију великом Реал Мадриду, онда дела говоре за вас, а не речи.
Гвардиола је сваке године "надограђивао" екипу. Истина, имао је огроман новац на располагању, али је пажљиво склапао мозаик.
Последњи шраф у низу Гвардиолине машинерије је Ерлинг Холанд, који је понео титулу најбољег стрелца Премијер лиге, као и Лиге шампиона, али се у финалу није прославио. Потпуно су га неутралисали дефанзивци Интера, те је снажна норвешка гол-машина успела у финишу само да заради жути картон.
Ипак, то сасвим сигурно не брине Гвардиолу јер је његов тим остварио оно што је наумио. Освојио је прву титулу првака Старог континента у својој историји. Поновио је успех градског ривала Јунајтеда из 1999. године, освојивши сва три трофеја - Куп Енглеске, Премијер лигу и Лигу шампиона.
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
СПОРТ
Судија одбио да призна грешке и отишао у пензију
Али, оно што је Гвардиоли најважније јесте да је разбијена клетва "афричких шамана" који су га због одстрањивања Јаје Туреа својевремено из тима проклели да више никада неће освојити Лигу шампиона. Један од најкомплетнијих тренера у историји фудбалске игре успео је после 12 година чекања и патње, коначно да поново подигне најтежи и најсјајнији трофеј намењен освајачу најважније споредне ствари на свету.
„Најважније је да смо овде, да смо освојили први трофеј у историји клуба у Лиги шампиона. Да ли то нешто мења? Да ли сам сада паметнији, да ли сам сада бољи тренер? Људи могу да причају шта хоће, али ми знамо шта желимо да учинимо. Не желимо да се појавимо и да нестанемо заувек после једне сезоне. Варате се... Хоћемо да будемо овде константно присутни. Дошао је ред на нас, баш као што је ред могао да буде и пре две године. Ако људи мисле да ћемо да будемо другачији после освајања овог пехара, варају се“, рекао је Каталонац.
Када је поменуо да је Сити могао пре две године да буде ту, јасно је да је Гвардиола алудирао на пораз у финалу пре две године од Челсија. А, онда је уследила порука Реал Мадриду, који је неприкосновен са 14 трофеја првака Европе. Сити је тек пробио лед, има само једну у витринама. Једну, али вредну...
„Налазимо се само 13 трофеја иза Реала. Нека Мадриђани буду на опрезу, јер долазимо по њих. Уколико буду спавали, стићи ћемо их“, решио је да се нашали Гвардиола, а затим је додао:
„Јасно је да не можемо да се поредимо са њима. Освојили смо тек први трофеј, али нећемо ту да се зауставимо. На нама је да радимо напорно и наредне сезоне како бисмо остали овде. Постоје тимови који освоје Лигу шампиона и нестану са велике сцене, после сезону или две. Потрудићемо се да избегнемо тај сценарио, хоћемо да будемо овде седам или осам сезона. Познавајући себе, нама се неће догодити да нестанемо. Осећамо велико олакшање после освојеног трофеја. Више ме неће питати да ли ћемо да освојимо Лигу шампиона, мораће да нађу друго питање“, рекао је Пеп.
Гвардиола је исписао историју фудбала као први тренер који је освојио триплету са два различита тима. Учинио је то са Барселоном у сезони 2008/09, а затим и са Ситијем 2023. године.
Клетва је разбијена, уследио је миг на који је чекао 12 година, а порука Реалу је послата. Закључак је да Гвардиола коначно може на заслужени одмор, а онда све из почетка...
Манчестер сити - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
СПОРТ
„Грађани“ коначно покорили Европу – Гвардиолин Сити освојио све!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала