Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ признала фијаско на КиМ: Западна политика ударила у зид

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIВојна парада тзв. Косова у Приштини одржана 17. феб. 2013.
Војна парада тзв. Косова у Приштини одржана 17. феб. 2013. - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Европа и Вашингтон су ударили у зид када је реч о Приштини што отвара питање како даље. Дипломата Зоран Миливојевић каже да су сами криви за тај неуспех јер су одступили од изворног решења за КиМ а то је Резолуција 12 44, којој сада не могу да се врате јер би анулирали све разлоге и за бомбардовање 1999. и подршку тзв. независном Косову.
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је на друштвеним мрежама да се надао бољем резултату прошлонедељне мисије на КиМ са замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Политички дебакл је био неизбежан

Он је потврдио да су и ЕУ и САД тражиле од страна на КиМ хитну деескалацију, превремене изборе уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији. Али, одговор какав су очекивали - нису добили.
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
СРБИЈА
Може ли Лајчак да спречи да европска дипломатија на Косову - потпуно капитулира
Да ли је ово признање неуспеха Запада и ако јесте - шта даље?
Др Зоран Миливојевић, дипломата и бивши амбасадор, каже да ова изјава јасно показује да план са којим су наступали и сценарио који су имали није реалан и да не може да прође.
„Јасно је да политика коју спроводи Приштина одудара од свега онога што би требало да буде циљ и њихових западних спонзора у овом тренутку и да тај неуспех треба пре свега регистровати као неуспех политике и приступа које имају заједно са приштинским властима. Друго, јасно је да без Заједнице српских општина (ЗСО), дакле без онога што су српски захтеви и оно што стварно води у деескалацију нема никакве шансе да се на терену било шта промени,“ истиче Миливојевић.
Друга веома важна ствар, по речима саговорника Спутњика, јесте да платформа која се заснива на такозваном Охридском споразуму и на коме Запад инсистира да је у питању правно обавезујући споразум, очигледно нема шансе за успех јер не одговара реалном стању на терену.
Приштина je разлог за неуспех ЕУ и Америке
„Јасно је потпуно да приштинска политика остаје иста, да се неће мењати, да је максималистичка и сада се види да подршка таквој политици апсолутно не даје никакав резултат. Ово признање ја видим као резултат таквог приступа - подршка приштинској страни очигледно да је доживела неуспех, а политика приштинске стране не води више ни у наставак дијалога а камоли у неко политичко решење које би било на линији смиривања и решавања косовског питања на начин како је то једино могуће,“ објашњава наш саговорник.
Миливојевић истиче да се дешава управо све оно на шта су Србија и Срби упозоравали.
„Оно што може да да шансу дијалогу и шансу да стање на терену ипак буде у функцији мира и стабилности то није уважавано. И сада се поново практично враћамо на оно што је и почетак и крај приче, а то је – пуно испуњење Бриселског споразума према одредбама које су дефинисане 2013/15. године као подлога за решавање питања у будућности. Дакле, када се установи ЗСО онда могу да буду нови избори на северу Косова који би били одраз правог стања. Онда би наставак разговора имао смисла и водио ка нормализацији односа,“ уверен је Миливојевић.

Формула је у Резолуцији 12 44

Друга формула за даљи напредак, уверен је саговорник Спутњика, не постоји ако неко заиста жели политички дијалог, мир и стабилност.
„Ова њихова оцена коинцидира са годишњицом усвајања Резолуције 12 44 у СБ УН. И сада се види 24 године касније од када је та Резолуција на сцени да се практично ништа не може променити мимо онога што је дефинисано том Резолуцијом – дакле Косово и Метохија је протекторат Уједињених нација. Треба се вратити оно што је политички основ решавања косовског питања,“ каже Миливојевић.
На питање колико је, међутим, западни свет који је уз Приштину спреман да призна пораз и да се врати на те основе, наш саговорник каже следеће:
„Мислим да они то у потпуности схватају али неће да примене из простог разлога што одудара од стратешких циљева који су зацртани противправном НАТО агресијом на Србију 1999. године и са покушајем да преко самопроглашене независности Косова то по сваку цену потврди, са новим предлозима, новим „идејама“, уз подршку властима у Приштини која користи радикалне методе да се косовска државност потврди по сваку цену. А на тај начин да се потврди и неуспели Западни пројекат независног Косова. “ закључује наш саговорник.

Није лако отарасити се Куртија

Лајчак је навео и да је заједно са Ескобаром успоставио контакт са опозиционим лидерима косовских Албанаца којима су предочене последице тренутне кризе и штета коју она наноси међународном угледу тзв. Косова и упућен им је апел да подрже трагање за политичким решењем.
„Они желе на Куртијевом месту некога ко је приземнији, али не могу да га смене јер би тиме угрозили такозвану демократичност Косова. Дакле, одговорност је на Вашингтону и на Бриселу који подршком приштинским властима стварају овакву атмосферу и стање на терену које води у нове ескалације,“ мишљења је наш саговорник.
У суштини, како каже, одговорност за ово сада стање лежи у потпуности на приштинској страни, али пре свега и изнад свега на спонзорима те приштинске власти.
 Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
СРБИЈА
Лајчак: Ескобар и ја смо се надали бољем резултату наше мисије
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
СРБИЈА
Да ли су Куртијеве „жалбе“ на Ескобара и Лајчака само игра
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак у Београду - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
СРБИЈА
Парадокс нове турнеје: Ескобар и Лајчак критикују Куртијa, а захтеве доносе – Србима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала