- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

САД тајно разместиле 150 нуклеарних бојевих глава у војне базе у Европи

© AFP 2023 / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGENУлаз у америчку војну базу Рамштајн у Немачкој
Улаз у америчку војну базу Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе имају око 150 нуклеарних бомби размештених у америчким ваздушним базама у Немачкој, Италији, Холандији, Белгији и Турској без икаквог званичног саопштења, изјавила је координатор политике и истраживања за Међународну кампању за ликвидацију нуклеарног оружја Алиша Сандерс-Закре.
„Стога, иако нема никакве јавне потврде или порицања распоређивања америчког нуклеарног оружја у Европи, знамо да је (америчко) нуклеарно оружје распоређено у пет земаља широм Европе: Немачкој, Белгији, Холандији, Италији и Турској. Према проценама независних стручњака, у америчким ваздушним базама у овим земљама распоређено је око 150 бојевих глава“, рекла је она на конференцији за новинаре у УН.
Сандерс-Закре је додала да је Међународна кампања за ликвидацију нуклеарног оружја невероватно забринута због распоређивања нуклеарног оружја у било којој земљи Европе.
Као што је показала историја, слично Кубанској ракетној кризи, распоређивање нуклеарног оружја представља потенцијалну полазну тачку која би могла повећати ризик од нуклеарног рата, истакла је она.
Међународна кампања за ликвидацију нуклеарног оружја је међународна јавна организација основана 2007. године. Њен циљ је да промовише усвајање и имплементацију Уговора о забрани нуклеарног оружја. Организација је 2017. године добила Нобелову награду за мир.
Почетком године Москва и Минск су се договорили да у Белорусији распореде тактичко нуклеарно оружје. Председник Русије Владимир Путин рекао је да ће изградња складишта за поменуту врсту оружја на територији Белорусије бити завршена 1. јула.
Руски лидер је такође казао да Русија неће прекршити међународне обавезе и да ће урадити исто што Америка чини већ деценијама, размештајући своје тактичко нуклеарно оружје у Европи.
Белоруски председник Александар Лукашенко саопштио је 25. маја да је из Русије на територију Белорусије почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја.
С тим у вези, министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да ће Москва задржати контролу над нестратешким нуклеарним оружјем које ће бити распоређено у Белорусији.
Систем Искандер-М - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Симетрични одговор Западу: Зашто Русија распоређује тактичко нуклеарно оружје у Белорусији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала