- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Радио је с Јокићем пред поход на прстен и за Спутњик каже: „Ни таленат, ни бурек, само посвећеност!“

© AP Photo / Jack DempseyНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
За предстојећу сезону Никола Јокић се прошлог лета између осталог спремао и са српским кошаркашким тренером Бојаном Љубојевићем, који је са њим радио на шуту. Након што је српски ас освојио шампионски прстен НБА лиге Љубојевић је о невероватном Николу говорио за Спутњик.
Денвер је савладао Мајами у петој утакмици финала НБА лиге резултатом 94:89, а прве импресије после велике историјске утакмице поделио је Бојан Љубојевић.
„Од првог тренутка ове сезоне видело се да имају шампионске амбиције, да су тако размишљали и да су се тако понашали на свакој утакмици. На крају стварно, невероватан успех, у овом тренутку многи нису ни свесни шта је Никола Јокић урадио“, рекао је Љубојевић.
Српски ас био је најефикаснији играч у финалу са 28 поена, 16 скокова и четири асистенције, а заслужено је добио и МВП награду за најкориснијег играча финала. Љубојевић који је тренирао са Николом видео је и на тим тренинзима колику Србин има жељу за титулом.
„Никола ради тренинг, тренира од првог до последњег минута тренинга, као да је свака финална утакмица. Са максималном посвећеношћу, професионализмом и мотивисаношћу. Сваки његов шут, покрет, имао сам осећај као да је у финалу. Стварно се то сада пројектовало на његовој игри. Када промаши две лопте заредом, он се толико изнервира на себе, жели да све буде перфектно. Ти тренинзи трају по три четири сата, стварно се спремао за ово. Није таленат, нити то што једе бурек, то је невероватна посвећеност“, објаснио је кошаркашки стручњак.
Оно што је Љубојевић могао да примети код Николе је то да и када је сам на тренингу он размишља као лидер и такво понашање преноси на утакмицу. У финалу је био прави лидер, а да разбудио екипу питање је да ли би Денвер после пете утакмице дошао до прстена.
„Не само да је причао, Никола се једноставно тако понаша. Када је неко лидер он се тако понаша, не прича о томе. Он ради добре ствари за друге. Видели сте у финалној утакмици да је он на тајм-аутима дозивао екипу, морао је да их тргне, држао је мотивациони говор. Денвер је у првом полувремену имао лош проценат шута, одлучујућа утакмица, можете мислити који је то притисак. Он је подигао екипу, стално игра за друге, можете да приметите да када његов саиграч уради добру ствар која је нама неприметна да он тапше и подржава. Он њему ставља до знања да га види, подржава и да је добро то што ради. Због тога је Никола лидер, најбољи играч и МВП финала. Наравно, он се тако понаша и на тренинзима. Једноставно, на тим тренинзима и када прича и када ради види се да је циљ да освоји прстен, али те приче нема много, то је више рад“, истакао је српски стручњак.
Љубојевић је похвалио и читав тим Денвер Нагетса који је одлично функционисао током целе сезоне.
„Тренер Мајкл Мелоун и читава његова екипа одрадили су невероватан посао са селектирањем играча. Довели су Колдвел Поупа који је тотално неприметан, а толико битан, све се градило око Николе Јокића, али сви играчи имају сјајну улогу. Браун, Грин, Гордон који је требало да потпише ветерански уговор, а који је најмотивисанији, много је напредовао и стално ради на себи“, додао је Љубојевић.
Током читавог плеј-офа, али посебно у финалним утакмица против Мајамија, Јокић је заједно са тренером Мелоуном смиривао страсти. Свака победа доносила је корак ближе титулу, али српски ас и тренер нису размишљали тако. Желели су да задрже концентрацију.

„Мајкл Мелоун и Никола Јокић имају зрело понашање. Готово је тек кад се оствари сан. Ту се виде њихове лидерске црте“, сматра Љубојевић.

Денвер је тек освојио прву титулу, али енергија која се види у екипи наговештава да прва не мора да значи и последња.
„Сви шампиони кажу да је много лакше освојити него задржати се на том месту шампиона. Очекујем од Николе и екипе Денвера да уђу у једну серију и да се сваке године боре за прстен и то да буду најбољи. Зато што понашање тренера је такво. Они нису прошле године освојили, али су имали шампионско понашање. Нису се сложиле коцкице, имали су понашање које је показивало да желе победу у свакој утакмици. Сви њихови ресурси су усмерени ка освајању прстена. Видим да ће да се одморе, и да ће следеће године да доведу нека појачања и да ће све бити усмерено на задржавању тог прстена. Зато је Мајкл Џордан био највећи, јер није само освојио. Многим играчима нестане мотивације, засите се, само су велики играчи наставили да освајају. Сигурно ће и Никола Јокић имати исто мотивације“, закључио је Бојан Љубојевић.
Никола и Наталија Јокић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СПОРТ
Стиснута песница и врисак који се чуо до Србије /видео/
Мајами - Денвер, Никола Јокић, 4. утакмица - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СПОРТ
Јокић одмах проверио да ли му је Новак честитао – па поручио: Добар је тренутак да будете Србин
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СПОРТ
Нико никад као Никола – Америка је бачена под ноге Сомборца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала