- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија редовно покреће тему украјинске примене „прљаве бомбе“ у међународним организацијама

© Фотохост-агентство РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Москва редовно покреће тему употребе „прљаве бомбе“ од стране Кијева у међународним организацијама, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова у интервјуу за Спутњик.
„Прво, не само што намерава, већ редовно покреће ову тему на свим платформама. Али то је тема која никуда неће отићи само зато што је кијевски режим започео намерно уништавање инфраструктуре, укључујући и цивилну. Већ сам рекла да су то елементи демонстрације њихових намера, елементи уцене тих самих земаља и снага које их снабдевају свиме како не би прекидали ове испоруке“, рекла је Захарова на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.
Ако сада међународна заједница не схвати са ким има посла, биће потребно очекивати наставак, а можда и „још веће терористичке акте и екстремизам“, оценила је Захарова.
„То ће бити глобална, а можда и фатална грешка Запада, јер кокетирање са Кијевом мора да се прекине“, рекла је она.
„И, наравно, ми ћемо ову тему редовно, у континуитету, држати на пажњи Савета безбедности (УН). Такође редовно шаљемо информације конкретно о овој теми генералном секретару УН, господину Гутерешу. И званично, као документе Савета безбедности, дистрибуирамо међу чланицама Савета безбедности УН“, објаснила је она.
Како је раније саопштила Федерална служба безбедност Русије (ФСБ), украјинска војна обавештајна служба планирала је да у Русији изврши терористички напад користећи „прљаву бомбу“ која садржи радиоактивне супстанце и да то подручје учини неупотребљивом за живот људи. Према информацијама ФСБ, начелник војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов формирао је јединицу са лакомоторним авионима за организовање диверзија у Русији, која је од почетка 2023. године извршила пет борбених налета на територију Русије, оштетивши енергетске објекте у пограничним областима.
Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се ове године од 14. до 17. јуна. Агенција Спутњик је медијски партнер форума.
Знак радијације у зони Чернобиља - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
РУСИЈА
Русија прати могућност да Украјина направи „прљаву“ бомбу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала