Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ и САД позвале све стране да предузму кораке за деескалирање ситуације

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније
Заставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
ЕУ и САД су забринуте због континуирано напете ситуације на северу КиМ па су позвале све да предузму радње за безусловно деескалирање ситуације.
„Позивамо све да се максимално уздрже, да предузму тренутне радње за безусловно деескалирање ситуације и да се уздрже од провокација, претњи или застрашивања. Радимо са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем на налажењу политичког решења, како би се смањиле тензије и договорио даљи пут у интересу стабилности, безбедности и благостања свих локалних заједница“, наводи се у документу ЕУ у који је Танјуг имао увид.
Како се истиче, ЕУ и САД поздрављају уверавања руководства тзв. Косова којима се потврђује да не постоје никакви спискови за хапшење или кривично гоњење српских грађана са КиМ због учешћа у мирним протестима и барикадама.
Истовремено, додаје се у документу, мора да се поштује владавина права, а сваки облик насиља је неприхватљив и неће бити толерисан.
„САД ће подржати рад ЕУ преко њене мисије владавине права на КиМ (Еулекс). Еулекс ће у складу са својим мандатом наставити да помно прати све истраге и поступке који из њих произилазе, како би се унапредило поштовање људских права“, стоји у документу.
Ово посебно обухвата гаранције за фер суђења, као и заштиту и једнак третман припадника невећинских заједница на КиМ.
Такође, ЕУ и САД очекују да се Приштина и Београд врате подстицању окружења погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу на добробит својих грађана.
„Све обавезе из дијалога морају у потпуности, без одлагања, да се спроведу“, истиче се у документу.
 Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
СРБИЈА
Вучић: Плашим се да смо прешли Рубикон — Курти жели рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала