- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света
Срушени мост у Адранима код Краљева - Sputnik Србија

Евакуисано више од 150 људи због поплава широм Србије, вода срушила и мост на Ибарској магистрали

Пратите нас
Због обилних падавина и изливања река, ванредна ситуација проглашена је у 50 градова и општина. Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије. Током ноћи евакуисано 75 особа. Вода je однела мост на Ибарској магистрали у месту Адрани код Краљева, тако да је у прекиду тај део магистрале ка Чачку.
Река Белица која је ноћас угрожавала Јагодину опала током јутра, али је синоћ 19 особа евакуисано у Трнави. Због изливања Лепенице, евакуисано је 14 особа у крагујевачким насељима. Ватрогасци спасиоци су на терену широм Србије. Тренутно најкритичнија ситуација je у Јагодини, Трстенику, Брусу, Косјерићу, Сокобањи где је дошло до изливања река.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:38 16.06.2023
На путу Дебели Луг - Јасиково, дошло је до обуставе саобраћаја због изливања Црне реке, саопштено је из ЈП „Путеви Србије“
20:39 16.06.2023
Ванредна ситуација у Чачку због поплава - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
СРБИЈА
Српски метеоролог прогнозира за наредне дане – велики преокрет
20:31 16.06.2023
Ванредно у 50 градова и општина
Ванредна ситуација је на снази у 50 градова и општина.
Данас је проглашена ванредна ситуација на целој територији градова и општина: Аранђеловац, Крушевац, Бор, Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Краљево и општина Александровац, Лучани, Топола, Рача, Лебане, Дољевац, Рековац, Aриље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус и Владичин Хан, Житорађа и Блаце.
Ванредно је и на делу територија: града Шапца и Ужица и општина Трговиште, Бојник, Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Косјерић, Варварин и Мајданпек.
Од 7 до 19 часова укупно су евакуисане 82 особе на територији Бора, Младеновца, Крушевца, Јагодине, Аранђеловца, Прокупља, Крагујевца, Мајданпека и Лазаревца.
Синоћ од поноћи данас до 19 часова евакуисано је укупно 157 особа.
Како наводи МУП, ангажовано је 66 ватрогасаца-спасилаца, 28 возила и 32 пумпе.
20:10 16.06.2023
Милош Миленковић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а казао је да је према последњим информацијама са терена у току евакуација неколико особа на територији града Прокупља
20:00 16.06.2023
Екипе ПУК Шумадија раде на санацији путне инфраструктуре оштећене услед јаке кише у крагујевачким насељима Велико Поље, Грољница, Ердеи и Станово. У насељу Палилуле ватрогасци и даље испумпавају воду из дворишта у Улици кнеза Павла Карађорђевића - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
СРБИЈА
Шта треба да знате ако крећете на пут – који путни правци нису проходни
19:22 16.06.2023
Екипе ПУК Шумадија раде на санацији путне инфраструктуре оштећене услед јаке кише у крагујевачким насељима Велико Поље, Грољница, Ердеи и Станово. У насељу Палилуле ватрогасци и даље испумпавају воду из дворишта у Улици кнеза Павла Карађорђевића - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
ДРУШТВО
Штета је већ велика: Како тече рат против водене стихије у Краљеву, Чачку, Куршумлији
18:39 16.06.2023
Проглашена ванредна ситуација у Бору
Градоначелник Бора и командант Штаба за ванредне ситуације Александар Миликић прогласио је данас ванредну ситуацију на целој територији града, а након инспекције на терену поручио грађанима да нема места паници и страху.
„Људи из компаније ‘Србија Зиђин копер‘ дали су максимум и ангажовали се на свим фронтовима да ово невреме остави што мање последица“, поручио Миликић.
Из компаније „Србија Зиђин копер“ је саопштено да је невреме праћено обилним пљусковима изазвало данас велике проблеме у рудницима , али и да мештани села Кривеља немају разлога за бригу, јер се прати ток Кривељске реке и стање колектора.
„Ситуацију држимо под контролом; флотацијска јаловишта су стабилна, а колектор Кривељске реке успева да прихвати сву воду“, каже руководилац Рудника бакра Бор (РББ) Видоје Адамовић.
Додао да је, без обзира на много проблема због енормних падавина, ситуација под контролом.
„Најважније је да колектор функционише добро, а у то смо могли да се уверимо на улазу, али и на излазу из тунела“, истакао је Адамовић и нагласио да је сада све безбедно.
У саопштењу се наводи да су запослени у руднику „Велики Кривељ“ успели да спрече продор воде у коп, па људство и механизација нису угрожени.
Експлоатација руде на нижим етажама је кратко била заустављена, а управник кривељског копа Дејан Митић напоменуо је да је благовременом реакцијом спречен продор воде у коп, па чак ни механизација није била угрожена.
Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода Србије у току поподнева и ноћи очекују се нове падавине, па је опрез неминован.
Градоначелник Бора Миликић данас је, након проглашења ванредне ситуације, са руководством РББ-а обишао све критичне тачке у руднику.
Након инспекције на терену, Миликић је истакао да нема места паници и страху, јер се стање колектора и тока Кривељске реке помно прати.
„Колектор Кривељске реке одолева бујици и за сада је ниво воде у границама дозвољеног, а људи из Србија Зиђин Копер дали су максимум и ангажовали се на свим фронтовима да ово невреме остави што мање последица“, напоменуо он.
Најавио је да ће бити праћено стање Кривељског колектора и да мештани Кривеља немају разлога за бригу.
"Уколико буде било потребе, реаговаћемо у складу са планом одбране од поплава, а ситуација је тешка и у Брестовцу, Слатини, Доњој Белој Реци, Оштрељу, Метовници и делу Злота, где је начињена велика материјална штета, док је Борско језеро достигло свој максимум", рекао је градоначленик Бора.
17:21 16.06.2023
Пузовић: У неким местима количина падавина као 2014. али штета мања
Падавине које су се догодиле у претходних седам дана су на неким локацијама као и оне 2014. године, али је сада штета знатно мања захваљујући радовима који су извршени у претходних седам година, рекао је данас директор ЈП "Србијаводе" Горан Пузовић.
Пузовић је рекао да ће циклон, према прогнози РХМЗ, остати данас и сутра изнад наше земље, наводећи да ће припадници Сектора за ванредне ситуације, као и представници локалних самоуправа које је захватио поплавни талас остати на терену.
„До понедељка ће сви људи опрема и техника бити на терену са једним јединим задатком, а то је да заштитимо сваку кућу сваког нашег грађанина“, рекао је Пузовић.
Он је истакао да су у току јучерашњег дана и ноћи биле озбиљне падавине у централном делу Србије што је, каже, довело до појаве озбиљног поплавног таласа, превасходно у Крагујевцу, Јагодини, Ћуприји, Параћину и јужније према Соко Бањи.
„Данас је ситуација у благом смиривању, ови бујични водотокови који су направили највећи проблем у претходном периоду се повлаче у своје корито. Све интервентне екипе Србијавода, Сектора за ванредне ситуације и свих локалних самоуправа које су биле угрожене су на терену и данас отклањају последице тих поплавних таласа, поправљају све одбрамбене линије које су биле угрожене и припремамо се да овај још један поплавни талас који ће бити у току вечери и сутрашњег дана, ту воду, пропустимо на прави начин“, рекао је Пузовић.
Према његовим речима, ради се и на санацији дворишта у које је ушла вода, додајући да се испумпава вода и такође се врши прерасподела свих људи на терену.
„Синоћ је била најкритичнија ситуација у Јагодини где је у једном тренутку претила опасност да река Бјелица пређе преко насипа. Синхронизованим деловањем одрадили смо све мере, и воду смо вратили у корито. И у Соко Бањи се у једном тренутку појавила велика вода, али све је то на прави начин завршено“, нагласио је Пузовић.
Пузовић је прецизирао да увођење ванредне одбране значи да су људи на терену 24 сата.
Данас и сутра ће надлежни бити концетрисани у Дољевцу, јер се очекује да ће то место бити најугроженије, рекао је Пузовић и додао да се пребацују пумпе у Чачку, где је било поплављено насеље 2014.
Замолио је грађане да не прилазе рекама и бујицама због опасности.
16:59 16.06.2023
Најтежа ситуација у два несеља у Новом Пазару – Трнави и Ћеримиџиници
Ова два насеља су се прва нашла на удару бујичне поплаве која је пре два дана опустошила многа домаћинства у овом граду.
Вода је ушла у подруме, помоћне објекте, приземља кућа, дуж четири километра низводно од реке Трнавице, која је уствари само поток, али када су овако велике падавине она набуја и носи све пред собом.
Река је однела аутомобил једног Новопазарца, а Комунална милиција је евакуисала старију Новопазарку која се од панике онесветила у својој кући, али је безбедно премештена у новопазарску болницу.
Критично је дуж реке Јошанице, али и Трнавице, која је достигла свој максимум.
Расте и водостај реке Рашке у Новом Пазару, односно свих река које протичу кроз овај град, јер киша непрестано пада 24 сата.
Надлежни су на терену два дана, раде највише на рашчишћавању онога што је нанела бујица, јер се вода одмах повукла, али последице су биле видљиве - највише је донела муља и блата.

„Позвати ватрогасце ако је потребно испумпавање воде из домова“, апеловали су надлежни и истовремено позвали грађане да им се обрате за помоћ уколико им је неопходна.

Надлежни кажу да су и јавна и приватна предузећа ангажована, као и сва механизација на рашчишћавању и превенцији, пошто ће киша падати и сутра.
Руководилац одељења за ванредне ситуације у Новом Пазару Исмаил Дупљак је рекао да се ради на санирању штете и на утврђивању обала.
„Наше грађане смо обилазили, питали шта им треба, било каква помоћ. Јуче у поподневним часовима, око 17 сати биле су велике падавине. Токови реке Јошанице и Трнавице су порасли, али нису изашли из својих корита. Нашим грађанима смо на услузи, ту смо за све што им треба.Позивам их да се обрате Градском штабу за помоћ“, истакао је он.
16:38 16.06.2023
Јака киша у Крагујевцу, све екипе у приправности
Киша јаког интензитета тренутно пада у Крагујевцу, због чега су све екипе у приправности и обилазе терене у том граду, као и у Шумадији.
Река Лепеница у Крагујевцу ноћас се излила у једном делу града и том приликом направила велику штету мештанима улице Кнеза Павла Карађорђевића у насељу Палилуле, а сада је у благом опадању. Том приликом је евакуисано 12 особа из те улице, међу којима и двогодишње дете, док су у насељу Велико поље евакуисане две особе.
На првој ванредној седници штаба за ванредне ситуације која је јутрос одржана речено је да је у току ноћи, али и преподнева пријављена штета за око 80 кућа које су поплављене.
Екипе ПУК Шумадија раде на санацији путне инфраструктуре оштећене услед јаке кише у крагујевачким насељима Велико Поље, Грољница, Ердеи и Станово. У насељу Палилуле ватрогасци и даље испумпавају воду из дворишта у Улици кнеза Павла Карађорђевића - Sputnik Србија
16:36 16.06.2023
Због одрона обустављен је саобраћај на путевима Јошаничка Бања – Александровац, код места Дрење и на путу Брус-Брзеће, у месту Грашевци, саопштило је данас ЈП „Путеви Србије“.
16:07 16.06.2023
Обрушио се и други део моста у Адранима код Краљева на Ибарској магистрали.
Вода је раније однела део моста на магистралном путу, због чега је у прекиду саобраћај Ибарском магистралом између Краљева и Чачка.
Срушени мост у Адранима код Краљева - Sputnik Србија
15:22 16.06.2023
Ванредна ситуација у 42 града и општине
На територији Србије тренутно су на снази 42 ванредне ситуације због обилних падавина које су поплавила многа подручја, каже в. д. начелника Сектора за ванредне ситуације и помоћник министра Лука Чаушић.
„У овом моменту ванредна ситуација је проглашена у 42 града и општине, тачније пет градова је прогласило на читавој својој територији, 23 општине на читавој својој територији, а 12 општина и два града на деловима своје територије“, наводи Чаушић.
На снази су ванредне ситуације за целу територију градова: Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Kраљево, Kрушевац и општина Рековац, Ариље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Kоцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Kуршумлија, Брус и Владичин Хан, Житорађа и Блаце.
Такође, ванредна ситуација је проглашена на деловима територија града Шапца и Ужица, и општина Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Лучани, Александровац, Kосјерић, Варварин, Рековац и Мајданпек.Чаушић истиче да је од јутрос евакуисано 55 особа.
„Имамо још веома изазовна 24 сата испред нас, након чега се очекује смиривање ситуације“, поручио је Чаушић са терена у Лучанима.
Говорећи на тему ситуације у Моравичком округу, Чаушић је истакао да су током ноћи припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона у Чачку имали 91 интервенцију.
15:13 16.06.2023
У Јагодини ситуација је стабилизована, водостаји Белице и Лугомир су у опадању
Након кишне ноћи и јутра ситуација у Јагодини је стабилизована, а ноћас је у том граду због поплава евакуисано 22 људи, а поплављено је 1.700 кућа и домаћинстава, као и 650 хектара обрађеног пољопривредног земљишта.
У ноћи између четвртка и петка вођена је велика борба са водом, како у Јагодини тако и у околним селима, јавља дописник Тањуга и додаје да су ватрогасно-спасилачке екипе евакуисале 19 особа у селу Трнава поред Јагодине и троје у Железничком насељу у Јагодини.
Два моста на реци Белици су била затворена за саобраћај, што је случај и са такозваним Каменим мостом у центру Јагодине.
Након кишне ноћи и јутра, ситуација је стаблизована, реке Белица и Лугомир су у опадању, а нема опасности од изливања Велике Мораве, кажу надлежни за Тањуг.
13:45 16.06.2023
Поплаеве у Србији - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
ДРУШТВО
МУП издао упутство грађанима о понашању током поплава
13:15 16.06.2023
Ванредна ситуација на територији општине Лучани, угрожено 17 месних заједница
Општински Штаб за ванредне ситуације у току дана прогласио је ванредну ситуацију на територији читаве општине Лучани.
Киша и даље не престаје да пада на територији читавог Драгачева где је до јутрос ванредна ситуација била на снази у 17 месних заједница.
"Сада имамо проблем што се тиче изливања реке Бјелице и то је било и ноћас у току ноћи, јако велики проблеми где смо ми очекивали да ће река и овде у центру Гуче изаћи, поред тога имамо још пар критичних тачака где смо морали да превентивно поставимо насипе и да заштитимо како не би првенствено били угрожени стамбени објекти", рекла је за Тањуг Зорица Милошевић директорка ЈП "Драгачево путеви".
Према њеним речима, у осам стамбених објеката је продрла вода, пет на територији МЗ Вича и по једно домаћинство у МЗ Гуча, Ђераћ и Дљин, а становници тих кућа нису животно угрожени.
Објекти сада нису под водом и за сада у њима нема велике материјалне штете.
12:40 16.06.2023
Поплаве и Новом Пазару: Војска Србије ће подићи понтонски мост
Обилне падавине које у Новом Пазару не престају дуже од 24 сата довеле су до пораста водостаја река Трнавица и Јошаница.
Бујичне поплаве које су погодиле Нови Пазар пре два дана направиле су велику штету становницима насеља Трнава и Ћеремиџиница. Вода је улила у домове, дворишта, радионице и помоћне објекте наневши муљ и блато.
Јавно предузеће за уређење градског грађевинског земљишта у контакту је са Војском Србије о постављању понтонског моста између насеља Трнава и Клеча.
11:37 16.06.2023
У Шумадији данас је поплављен магистрални пут Младеновац-Аранђеловац, а вода је уништила куће у селу Даросава.
11:10 16.06.2023
Проглашена ванредна ситуација на територији Краљева и Бруса
На територији Краљева и на територији целе општине Брус пороглашена је ванредна ситуација због поплава, јављају дописници Тањуга.
Све надлежне службе су од ноћас на терену, црпи се вода из објеката и постављају додатни одбрамбени бедеми јер је и ниво Западне Мораве у краљевачкој општини од ноћас на ивици изливања.
"Интервенисали смо од Матарушке бање, преко Конарева, Врдила, Роћевића и на крају је река Мусача, негде око 1 сат иза поноћи, прелила магистралу и тамо смо ставили неке џакове да мало успемо ту воду, колико толико, да укротимо у корито реке Мусаче и да је усмеримо ка Морави. Међутим, велика је количина воде, јер киша непрестано пада и засићеност земљишта не може да прихвати ту воду и онда нам се дешава то што нам се дешава", изјавио је члан градског већа задужен за заштиту и спасавање Радоица Кочовић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала