- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Афрички план у десет тачака: Украјина изабрала нешто најглупље што се може замислити

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници Националне гарде током борбене обуке од стране НАТО снага
Украјински војници Националне гарде током борбене обуке од стране НАТО снага  - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Кијевски режим је спреман да се бори по сваку цену за територије које не желе да буду део Украјине, а то је препрека за преговоре и реализацију мировног плана који су изнеле афричке земље.
Коментаришући афрички мировни план за Украјину, који је у десет тачака представио јужноафрички председник Сирил Рамафоса, руски политиколог Игор Шатров оцењује да се афричка мировна мисија држи неутралног става по питању украјинског сукоба.
"Они заиста полазе с неутралне позиције и у својим предлозима не стају ни на страну Русије, ни на страну Украјине у сукобу. Они никоме не нуде уступке, они просто предлажу мир. И то је тренутно најпоштенији став. Ово је руско-украјински проблем и ми морамо да решимо тај проблем, а афричке земље долазе управо са таквим предлогом - седите за преговарачки сто, решавајте, ми можемо само да вам помогнемо, али не намећемо своје решење, ви треба да решите овај проблем. Нама такав приступ одговара, јер је то мирољубив приступ“, оцењује Шатров.
Шатров истиче да је афричка позиција о Украјини избалансирана, те да уважава ставове и Русије и Украјине.
„Тако и треба да поступају мировњаци. Они не намећу Украјини наше гледиште... Ово је најпоштенија позиција – заузети неутралан став, уравнотежен приступ према обема странама у сукобу“, оценио је Шатров.
Након посете Кијеву, делегација лидера афричких земаља, посетила је и Санкт Петербург ради разговора са руским председником Владимиром Путином о мировној иницијативи за решавање кризе у Украјини.
Афрички план предвиђа решавања сукоба мирним путем, неодложне мировне преговоре и деескалацију за све стране, обезбеђивање суверенитета држава и народа у складу са Повељом УН, безбедносне гаранције, размену заробљеника, хуманитарну подршку жртвама, послератну обнову и јачу сарадњу са земљама Африке.
© AP Photo / Heikki SaukkomaaПредседник Украјине Владимир Зеленски одбија преговоре између Москве и Кијева, док се, како је рекао, руска војска налази на територији Украјине
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски одбија преговоре између Москве и Кијева, док се, како је рекао, руска војска налази на територији Украјине

Кијев одбија мир

Украјински председник Владимир Зеленски противи се замрзавању конфликта и одбија афрички мировни план, јер у њему не постоји клаузула о повлачењу руских трупа, док је руски председник Владимир Путин поздравио избалансиран приступ афричких земаља о сукобу у Украјини, истичући да је Москва отворена за конструктиван дијалог са свима који желе да успоставе мир на принципима правде и узимајући у обзир легитимне интересе страна.
Истовремено је скренуо пажњу на то да Москва никада није одбила преговоре, за разлику од Кијева, подсећајући на чињеницу да је украјински председник чак потписао указ о забрани преговора.
Путин је афричким колегама представио и нацрт Истанбулског споразума о Украјини, који је био парафиран, све је договорено, али је кијевска страна "све одбацила".
„То је добра иницијатива, како је рекао и наш председник. У сваком случају, мировни предлог је добар, али чини ми се да се позитивни резултати не могу очекивати, јер је Кијев потпуно неспособан да преговара. Постоје одређени услови, потребно је бар узети у обзир ситуацију „на терену”. Кијевски режим је спреман да се бори за територије које не желе да буду део Украјине и то до последњег Украјинца, а то је нешто најглупље што се може замислити у овом случају. С једне стране та глупост, а са друге стране жеља за крвопролићем због које ће умрети огроман број људи, то је препрека на путу преговора“, каже Шатров.
Шатров оцењује да је главни проблем то што кијевски режим не узима у обзир реалност већ живи у „свету илузија“, не сагледавајући реално могућа решења која се нуде.

Зеленски би да диктира услове

Афричка иницијатива није први мировни план који је понуђен Москви и Кијеву. У фебруару је свој план представила Кина, у априлу је са предлогом наступио и Бразил, а у јуну – Индонезија. Међутим, проблем је што Кијев инсистира да на „формули за мир“ Зеленског, која за циљ има капитулацију Русије, на шта Москва никада неће и не може да пристане и истовремено украјинска страна одбацује све друге опције за окончање сукоба.
Европска унија је раније саопштила да неће подржати мировни план афричких лидера ако он подразумева замрзавање сукоба између Русије и Украјине, док је Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, упозорио на закључивање „псеудомира“ у Украјини, истичући да само Кијев може да одреди прихватљиве услове. Према његовим речима, мир не значи замрзнути конфликт и прихватање договора који диктира Русија. Како је навео, да би мир био одржив, мора бити „правде”.
У сваком случају, Москва поздравља то што су афрички лидери показали разумевање да је за решавање украјинске кризе неопходно да се отклоне узроци који су до ње довели, а који су створени напорима Запада и који и даље подривају безбедност у Европи.
Заставе Русије и Украјине на преговарачком столу у белоруском Гомељу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Специјална операција у Украјини
Песков: Русија спремна за преговоре са Кијевом, али за то нема основа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала