- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина спремна да сарађује са афричким лидерима да би се постигло политичко решење за украјинску кризу

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Кинеске власти спремне су да уједине напоре са земљама Африке и другим државама како би допринели политичком решавању сукоба у Украјини, рекла је званични представник Министарства спољних послова Кине Мао Нин.
„Кина је спремна да сарађује са свим заинтересованим странама, укључујући афричке земље, да си створиле повољне околности за политичко решавање украјинске кризе“, рекла је Мао.
Афрички план предвиђа решавања сукоба мирним путем, неодложне мировне преговоре и деескалацију за све стране, обезбеђивање суверенитета држава и народа у складу са Повељом УН, безбедносне гаранције, размену заробљеника, хуманитарну подршку жртвама, послератну обнову и јачу сарадњу са земљама Африке.
Лидери седам афричких држава боравили су прошле недеље прво у Кијеву а потом су у Санкт Петербургу разговарали са руским председником Владимиром Путином.
Кина је у фебруару представила план од 12 тачака и позвала на преговоре и свеобухватни прекид ватре и преговоре, што је Русија поздравила, наводећи да је отворена за постизање циљева специјалне војне операције политичким и дипломатским средствима, док је Зеленски поздравио неке елементе кинеског предлога за прекид ватре, али је рекао да само земља у којој се води рат треба да буде покретач мировног плана.
Украјински војници Националне гарде током борбене обуке од стране НАТО снага  - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Специјална операција у Украјини
Афрички план у десет тачака: Украјина изабрала нешто најглупље што се може замислити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала