- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

МИП Русије: Прехрамбени споразум престаје да важи 18. јула

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Русија ради на томе да 18. јул буде последњи дан важења прехрамбеног споразума, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин новинарима.
Он је на питање новинара о могућности нове рунде консултација са Уједињеним нацијама о прехрамбеном споразуму одговорио да их Русија не искључује.
„Комуникација и даље траје, укључујући радну. Али, учинићемо оно што смо рекли. Односно, радимо на томе да 18. јул означи завршетак оних споразума који се не испуњавају“, објаснио је Вершињин.
Дипломата је истовремено додао да Русија препушта УН да одлуче о продужењу важења меморандума о одблокиравању извоза руског ђубрива и жита у случају престанка важења прехрамбеног споразума.
Истакао је да је ипак реч о два посебна споразума, иако су међусобно повезана.
Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да практично нема шанси за продужење прехрамбеног споразума.
Песков је нагласио да обећања дата Русији нису испуњена.
Споразум важи до 17. јула.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да руска страна размишља о повлачењу из „прехрамбеног споразума“, поготово што Украјина користи коридоре за нападе дроновима.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
РУСИЈА
Лавров: Ако прехрамбени споразум не проради до 17. јула, нема говора о његовом продужавању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала