- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Неочекивано признање Барака Обаме о Криму

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаБивши председник САД Барак Обама на самиту Г20 у Стрелни
Бивши председник САД Барак Обама на самиту Г20 у Стрелни - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Пратите нас
Многи становници Крима који говоре руским језиком подржавали су идеју присаједињења полуострва Русији 2014. године, изјавио је у интервјуу Си-Ен-Ен-у бивши председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама.

„На Криму је било много људи који су говорили руским језиком и постојале су одређене симпатије према идејама које је заступала Русија. Чак и у украјинском парламенту био је одређени број присталица руске стране, а политика унутар Украјине била је је компликованија“, испричао је политичар.

Он је додао да су он и некадашњи немачки канцелар Ангела Меркел морали да ангажују многе Европљане који су се противили и захтевали да се против Русије уведу санкције.
Почетком децембра 2022. године бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да су Мински споразуми били покушај да се Кијеву пружи време за јачање. Одмах за њом то је потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд. Према његовим речима, тадашња геополитичка ситуација није ишла у корист Украјине, а Западу је била потребна пауза.
Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је да су га ове изјаве изненадиле, будући да је рачунао на искрену жељу европских земаља да учврсте мир и избегну војни сукоб у Украјини.
Крим се вратио у састав Русије у марту 2014. године након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За повратак у састав Русије гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Међутим, према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Преговори у Минску - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
РУСИЈА
Москва: Оланд и Меркелова обмањивали Русију осам година, уместо да подстичу Кијев ка миру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала