- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Врхунац елитног фудбала или механизам за пуњење џепова?

© AFP 2023 / PAUL ELLISМанчестер сити
Манчестер сити - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Светска кућа фудбала објавила је на званичном сајту да ће САД бити први домаћин новог и проширеног Светског клупског првенства које је на програму 2025. године.
Врхунац елитног професионалног мушког фудбала - тако ФИФА види ново такмичење, док критичари ове организације сматрају да се ради о још једном покушају да се наплати популарност најважније споредне ствари на свету и до врха напуне џепови функционера.

„Светско клупско првенство 2025. године биће врхунац елитног професионалног мушког клупског фудбала, а са потребном инфраструктуром и огромним локалним интересом. Сједињене Државе су идеалан домаћин за почетак овог новог, глобалног турнира“, оценио је председник ФИФА Ђани Инфантино.

Европа ће давати 12 клубова, победнике Лиге шампиона од 2021. до 2024. године, док ће преостали учесници (осам) бити тимови који имају најбољи ранг у минуле четири сезоне.
Јужна Америка ће дати шест клубова, победнике Kопа Либертадорес и две најбоље екипе по клупском рангу.
Из Северне Америке, Африке и Азије ће учествовати по четири клуба, шампиони тамошњих најјачих континтенталних клупских такмичења у периоду од 2021. до 2024. године.
Малена Океанија ће давати само један клуб, најбоље рангирани међу победницима у овом периоду.

„Навијачи са свих континената ће за две године донети страст и енергију на ову значајну прекретницу у нашој мисији да фудбал заиста учинимо глобалним феноменом“, истакао је Инфантино.

Подсетимо, УЕФА је била против, чини се и већина европских клубова којима би овакав гломазан формат био сам још веће замарање за играче, али први човек ФИФА очигледно не одустаје и најављује још једно грандиозно такмичење.
Према плану Инфантина, овакав формат Светског клупског првенства са 32 екипе, одржавао би се на сваке четири године, па би то могло некако да помири водеће људе светског фудбала и клубове.
УЕФА се до сада опирала оваквој идеји јер се прибојавала да би ново Светско клупско првенство - које се до сада с пуном пажњом пратило само у Јужној Америци - могло да постане популарније од Лиге шампиона.
И клубови су били против, наводно због бриге о згуснутом календару, али се спекулише да би ФИФА могла да их одобровољи наградним фондом од чак 170 милиона евра.
Иначе, борд ФИФА је именовао Индонезију за домаћина У-17 Светског првенства 2023, Kолумбију за домаћина У-20 Светског првенства за жене 2024, Доминиканску Републику као домаћина ФИФА У-17 Светског првенства за жене 2024. и Узбекистан као домаћин ФИФА Светског првенства у футсалу 2024.
Сергеј Милинковић-Савић - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СПОРТ
На мети Арапа је и Сергеј – менаџер потврдио и открио планове
Лазар Самарџић против Милана - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СПОРТ
„Српски син“ пред трансфером каријере
Садио Мане - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СПОРТ
Минхен „прогутао“ још једну велику звезду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала