- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Могућа и операција лажне заставе: Зашто Зеленски изазива „нуклеарну хистерију“

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаНапад на Запорошку нуклеарну електрану
Напад на Запорошку нуклеарну електрану - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
Пратите нас
Изјава украјинског председника Владимира Зеленског да Русија наводно жели да дигне у ваздух Запорошку нуклеарну електрану изазвала је масовну хистерију у земљи: становници Украјине купују препарате са јодом, а власти намеравају да изведу вежбе као одговор на „могућу нуклеарну претњу“.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је изјаве Зеленског да нуклеарна претња стиже из Русије назвао „бурним током свести“.
„Немам медицинско образовање, не могу да одговарам за психолошко стање људи који више пута и свакодневно доказују да су неурачунљиви“, рекао је Лавров.
Руски експерати упозоравају да се иза речи Зеленског можда крије намера Кијева да изведе операцију лажне заставе на овој територији.
Због параноичних изјава украјинског председника, Запорошка нуклеарна електрана постала је главни предмет расправе у Уједињеним нацијама. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да су изјаве лидера украјинског режима да је руска држава наводно минирала Запорошку нуклеарну електрану и да планира да је дигне у ваздух – крајње узнемирујуће.
„Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), на челу са генералним директором Рафаелом Гросијем, који је недавно посетио електрану, упркос свим препрекама из Украјине, могла је да се увери у апсурдност ових изјава“, рекао је Небензја.

Могућа и операција лажне заставе

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, председник Украјине Владимир Зеленски овим изјавама покушава да демонизује Русију.
„Ово је чиста глупост. Наравно да Русија неће дићи у ваздух нуклеарну електрану Запорожје. Она се налази на нашој територији. Зашто би наша земља то учинила!? То је као да неко каже да је Москва дигла у ваздух Северни ток.Украјинци су стално говорили да ми гранатирамо Донбас и Запорошку нуклеарну електрану. Међутим, све су то они радили. Наши војници се налазе на територији Запорошке нуклеарне електране. Они чувају нуклеарку. Испада да ми планирамо да пуцамо на наше Оружане снаге? Глупости“, коментарише саговорник Спутњика, додајући да изјава украјинског председника у сваком случају нимало није изненађујућа.
„Ово је њихов стил. Њима је у крви да измишљају“, наглашава стручњак.
Војни аналитичар Виктор Литовкин не искључује могућност да изјава украјинског председника има везе са могућом намером самих Оружаних снага Украјине да дигну у ваздух Запорошку нуклеарну електрану или да, рецимо, детонирају прљаву бомбу.
„Они без проблема могу то да ураде. За то им треба чврст радиоактивни отпад који се налази у области Чернобиљске нуклеарне електране. Међутим, ако до овога дође, суседи Украјине морају да буду свесни да ће се изнад њих кретати радиоактивни облак“, упозорава наш саговорник.
Према мишљењу руског политиколога Владимира Корнилова, не искључује се могућност да изјава Зеленског има везе са тим да Кијев планира да изведе операцију лажне заставе на територији Украјине.
„Видимо да Украјина активно подиже ову тему везану за наводну нуклеарну опасност. Веома се плашим да заправо украјинска држава спрема провокацију за коју би окривила Русију. О томе сведоче најновије изјаве Зеленског у вези са Запорошком нуклеарком, као и покушај украјинских терориста да прокријумчаре материјал за прљаву бомбу“, упозорава саговорник Спутњика.

Зеленског није брига за сопствени народ

На питање због чега украјински председник Владимир Зеленски изазива непотребну хистерију у земљи и зашто не размишља о свом народу и могућим последицама, Виктор Литовкин каже да Зеленског није брига за његов народ.
„Он своје људе шаље у смрт. Не даје им потребно оружје. Само лудак може да пошаље војску у офанзиву а да је не покрије из ваздуха. Зеленски не служи украјинском народу, већ Вашингтону и Бриселу“, наглашава саговорник Спутњика.
Са овом оценом слаже се и Владимир Корнилов.
„И украјинске власти су свесне да је ово заправо територија Русије. Они схватају да ти људи никада неће имати симпатија за украјинске власти. Кијев их због тога не жали и чак је спреман да, ако треба, жртвује животе хиљаде Украјинаца“, сматра стручњак.
Подсетимо, Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра покрај града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју енергетских блокова. Крајем фебруара 2022. године контролу над објектом су преузеле руске снаге. Од тада украјинска војска периодично гранатира како стамбена насеља Енергодара, тако и територију нуклеарне електране.
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Специјална операција у Украјини
Русија: Разочарани смо реакцијом УН због Каховске ХЕ, не понављајте грешку са нуклеарком Запорожје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала