Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кризе на Косову има, решења нема: Шта су министри ЕУ поручили са састанка у Луксембургу

© AP Photo / Dejan SimicevicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Пратите нас
Европској унији је изгледа за кризу на Северу крив Београд колико и Приштина, али очекивано, јер не могу сами себе да куде кад Приштина од њих добија ветар у леђа, каже бивши амбасадор Бранко Бранковић, коментаришући поруке са састанка шефова дипломатија земаља ЕУ.
Европски шеф дипломатије Жозеп Борељ поднео је у Луксембургу извештај пред министрима иностраних послова ЕУ о тензијама на северу и кризном састанку који је 22. јуна имао са лидерима Београда и Приштине Александром Вучићем и Аљбином Куртијем и рекао да је европска страна предложила "избалансирану мапу пута за излазак из кризе", али да састанак није уродио плодом.
О истој теми са председником Вучићем и Куртијем одвојено је разговарао амерички државни секретар Ентони Блинкен који је у објави на Твитеру само поновио да САД снажно подржавају план ЕУ у три тачке. Тај план, како је више пута раније наведено, подразумева деескалацију, нове изборе у четири општине на северу и примену Охридског договора.

Очекивана реторика

Борељ је, иначе, на састанку у Луксембургу у име држава чланица ЕУ поздравио пуштање на слободу тројице косовских полицајаца, који су били ухапшени на територији централне Србије, али је истовремено нагласио да обе стране морају да раде на деескалацији кризе. При том је похвалио Едија Раму, албанског премијера, који је се залаже за организовање међународне конференције на високом нивоу за проналазак решења за кризу на Косову.
Дипломата и амбасадор у пензији Бранко Бранковић каже да у Луксембургу нисмо ништа ново чули осим што смо поново окривљени за нешто за шта нисмо ни прстом мрднули нити допринели да се деси, али чињеница да се косовска тема нашла на дневном реду показује колико је за њу интересовање..
„То показује колико њих занима озбиљна криза на КиМ и то зато што су је они направили и што воде главну реч у понашању Куртија и осталих у Приштини. Курти знамо да ради што му кажу да ради из ЕУ и Америке тако да они и нису ништа могли да закључе од онога што су закључили а то је – ништа,“ каже Бранковић.

Рамин покушај

Чињеница да је Рама потапшан по рамену због свог предлога, додаје наш саговорник, не значи ништа јер Рамин циљ је да кроз ову кризу отвори врата признању Косова – самим тих што каже „ међудржавна“ конференција. Нико за то није спреман још и зато ће се са тим причекати,“ верује Бранковић.
Према његовим речима, на састанку шефова дипломатија ЕУ је поновљено само оно што се причало и раније с тим што се акцент ставио и на нашу страну што је сумануто.
„При том не кажу шта смо ми то урадили да би нас ставили у исти кош са Приштином. Напротив, чак смо им изашли и у сусрет и пустили њихове полицајце који су ухапшени на територији централне Србије. То је био наш потез добре воље, сад је Приштина на реду, али ..,“ каже наш саговорник.

Ништа ново

Бранковић закључује да је поруке са састанка у Луксембургу говоре да ЕУ нема да каже ништа ново о кризи на КиМ нити намерава да било шта суштински предузме.
„Све оно даље су препустили онима који воде главну реч а то су Американци и Немци у овом тренутку и на све то терцирају Британци, с тим што су и Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак само њихови гласноговорници. Док се та политика не помери с места ништа се неће десити,“ уверен је Бранковић.
Борељ и остали су поновили већ сто пута речно да мора бити нових избора на северу Косова, али није речено да ће ако Курти не послуша бити предузете неке конкретне акције да се то оствари.
Припадници Кфора уклањају бодљикаву жицу код Општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
СРБИЈА
Вучић: Очекујем да нам западњаци донесу текст са статутима о којима нас ништа неће питати
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
СРБИЈА
Борељ: Државе чланице ЕУ губе стрпљење због ситуације на Косову
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
СРБИЈА
Шта је Блинкен саопштио након разговора са Вучићем и Куртијем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала