- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Међународни скандал – Пољаци оптужују руског хокејаша за шпијунажу

© Depositphotos.com / AlexToisХокеј илустрација
Хокеј илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Међународни скандал догодио се у Пољској, након што је приведен руски професионални хокејаш под оптужбом за шпијунажу!?
Наводно, он је 14. члан откривене руске шпијунске мреже, пишу тамошњи медији, док је Русија упутила протестну ноту пољском Министарству спољних послова тражећи информације о приведеном хокејашу.
Скандал у Пољској одјекнуо је јако у Русији, чији медији наводе да су Пољаци достигли врхунац лудила, подсећајући на све примере који су се догодили у спорту од почетка специјалне операције у Украјини.
Пољаци су прво изричито одбили да играју плеј-оф баража за пласман на Мундијал у Катару са Русијом, после чега је „Зборнаја команда“ дисквалификована и одузето јој је право да се на терену боре за одлазак на Светско првенство.
Касније је Роберт Левандовски, најбољи пољски фудбалер, био резигниран што се појавио видео-снимак на којем се фудбалери каталонског клуба захваљују навијачима из Русије.
И пољска одбојкашица Малвина Смаржек се нашла на удару због тога што игра у Русији. Како је признала, док је била члан Локомотиве Калињинград, трпела је жестоке осуде и критике због тога. Епилог свега била је депресија у коју је позната одбојкашица запала, те је напустила Москву у марту 2022. године. Најбоља одбојкашица Пољске "прецртана" је са списка путника за Светско првенство 2022. године, под лошим изговором да се налази у лошем здравственом стању. Све због тога што је играла у Русији и приче како је заволела Русију и њен народ.
Маша Перовић - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СПОРТ
Маша преко Украјинке до бронзе на Европском првенству
Ипак, случај приведеног руског хокејаша превазишао је све границе здравог разума.
Руски хокејаш у Пољској је приведн под сумњом за шпијунажу, саопштио је путем друштвених мрежа министар правде и републички тужилац Збигњев Зебро.
„Шпијун је ухваћен под маском спортисте“, наводи се у објави.
Према закону Пољске име осумњиченог не може бити откривено, као ни имена других 13 приведених имиграната из источне Европе, који су приведени под оптужбом да су сарађивали са руским обавештајним службама и припремали саботажу.
Процурило је на интернету да се хокејаш зове Максим С. и да игра у првој пољској лиги, а увидом у листу клубова и регистрованих играча, долази се до закључка да је он члан Заглебја.
Из генералног тужилаштва навели су да је Рус у Пољској непуне две године, тачније од октобра 2021. и он се тренутно налзаи у притвору. НА терет му се ставља да је примао накнаду за шпијунске активности и он је већ оптужен за учешће у организованој криминалној групи обавештајних служби против интереса Пољске.
Према локалном закону, то може довести и до десет година затвора.
Према писању руских медија, поменути хокејаш до сада је у притвору провео већ три месеца.
Прес служба министра-координатора пољских обавештајних служби је потврдила касније да ухапшени професионални хокејаш и да је он члан једног од клубова пољског шампионата. Наводно, обављао је послове који се односе на идентификацију критичне инфраструктуре.
Према наводима медија, вероватно је реч о Максиму Сергејеву који је у Пољској члан клуба Заглебје, а то тог закључка долази се увидом у комплетан списак руских хокејаша у Пољској. Ту су Никита Шатилов, Едуард Шибелбајн, Владимир Петровски, Иван Циријан, Федор Лупанов и Владислав Гусев.
На официјалном сајту Пољске хокејашке уније могу се пронаћи информације да је Максим Сергејев родом из Реутова, члан клуба Заглебје. Постоји чак и број његове хокејашке лиценце - 4144/C.
Оно што је је нејасно, јесте да се истовремено такав хокејаш не налази на списку клуба на званичном сајту Заглејба. Такође, из клуба су одбили да коментаришу било шта везано за овај случај.
„Нажалост, немамо никакве информације. Не могу да вам дам информације“, поручла је за РИА Новости Наталија Возњак, званични представник клуба.
Руска амбасада је одговорила тако што је послала протестну ноту пољском Министарству спољних послова у којој је тражила информације о приведеном хокејашу, потврдио је за РИА НОвости представник дипломатске мисије.
Тијана Бошковић - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СПОРТ
Не помаже ни Тијана – Србија „прокоцкала“ победу и узда се у математику
Новак Ђоковић, Бањалука - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
СПОРТ
Новаков турнир се званично сели у Румунију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала