Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се крије иза новог потеза Приштине против Срба

© AP Photo / Bojan SlavkovicЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2023
Пратите нас
Аљбин Курти има само један циљ, а то је да тензије међу Србима на северу подигне на што виши ниво и у том смислу треба гледати и на потез његовог тзв. градоначелника да се Северна Митровица прикључи Асоцијацији косовских општина. То нема везе са ЗСО, каже Никола Шаиновић.
Северна Митровица је одлуком одборника Скупштине општине изгласала одлуку о прикључењу Асоцијацији косовских општина, након чега је нови тзв. градоначелник Ерден Атић поднео захтев за чланство у Асоцијацији која је одмах прихватила упит.

Нова „драма“ Аљбина Куртија

Српска листа саопштила је раније данас да је неважећа одлука о чланству Северне Митровице у Косовској асоцијацији општина, јер ју је донела нелегална и нелегитимна скупштинска већина у тој општини.
Та одлука има једини значај јер представља доказ јасне намере режима косовског премијера Аљбина Куртија да настави са ескалацијом ситуације на терену и изазивање додатне тензије, наводи се у саопштењу.
Шта се заиста крије иза овог потеза Приштине?
Др Никола Шаиновић, бивши премијер Србије, уверен је да је ово још један у низу потеза Аљбина Куртија чији је циљ да што више испровоцира Србе и Србију.
„Ово није никаква политички гест већ смишљање нових иритација. Идеја је да се представи како је Северна Митровица само још једна у низу косовских општина. Само чланство у овој Асоцијацији је као што је код нас Удружење Градова и Општина чији су чланови готове све општине и градови кос нас. Значи, не ради се о некој системској ствари која има везе са самоуправом Срба или Заједницом српских општина,“ указује Шаиновић.

Провокације део Куртијеве политике

На питање зашто се то дешава управо сада када се зна да ће бити нових избора Шаиновић објашњава да Курти користи сваку прилику да колико и кад може покуша да нешто докаже или извуче.
„Ови илегални градоначелници су у његовој функцији да доносе одлуке које иритирају Србе. Па сетимо се да је њихова прва одлука била да отворе главни мост преко Ибра, али то им није реализовано. Ставили су одмах о доласку заставу такозване државе Косово на општинске зграде и сад долази ова одлука. То значи да хоће да кажу да се Север ни по чему не разликује од, рецимо, Ђаковице,“ уверен је наш саговорник.
С друге стране, остаје отворено питање шта све и које одлуке још могу албански тзв. градоначелници на Северу да донесу па се тако поново намеће и дилема да ли би ова одлука могла да има везе у некој будућности са њиховом намером да се Јужна и Северна Митровица уједине, и какав би то одраз имало на чињеницу да Северна Митровица у ЗСО има централно место.
„Све ово су елементи пузајуће окупације севера Косова - то је јасно. Ми треба да се држимо става да то нема везе са нашим циљевима, нити са формирањем ЗСО, јер Курти жели само да изазове неки ексцес. С друге стране, ово ради и да би сутра могао да се одрекне нечега што је небитно као што је ово учлањење, на пример, и да каже - „ево, ми смо се жртвовали“.
И то ће радити по свим линијама, малим /великим, он ће правити нове „фронтове“,“ објашњава саговорник Спутњика.

Јужна и Северна Митровица

Што се тиче поменутог спајања Јужне и Северне Митровице, Шаиновић каже следеће:
„Кад би ти органи били легитимни они би то могли да спроведу, али то што нису легитимни не значи да не могу да покушају, односно, да не смишљају нове иритације, али наравно кад буду легални избори на Северу у којима ће учествовати и Срби када им се испуне захтевани услови и почне са формирањем ЗСО, Срби ће повратити своју власт над собом и све ове глупости обрисати,“ уверен је Шаиновић.
Извршни директор Асоцијације косовских општина Сазна Ибрахим рекао је да ће одлука Скупштине општине Северна Митровица бити упућена Министарству администрације и локалне самоуправе на оцену законитости, а затим се очекује да буде упућена у Асоцијацију на разматрање.
Асоцијација косовских општина (АКО) основана је 2001. године као непрофитна организација, чији су чланови органи локалних самоуправа, изузимајући српске општине.
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
СРБИЈА
Курти и Запад са истим списком жеља - од Срба се тражи да ћуте и да раде шта им се каже
СРБИЈА
Европске санкције за Куртија без озбиљнијег ефекта, отпор Срба остаје кључан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала