Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти и Запад са истим списком жеља - од Срба се тражи да ћуте и да раде шта им се каже

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2023
Пратите нас
Сличност између предлога Аљбина Куртија и европских представника за деескалацију сукоба на северу КиМ је приметна, а тај списак жеља обе стране од Београда тражи да ћути, слуша и ради како кажу, што не може да се деси, закључак је политичког аналитичара Стевице Деђанског.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео је у видео снимку, објављеном непосредно пре почетка самита ЕУ, четири корака за деескалацију ситуације на северу КиМ.

Списак жеља Аљбина Куртија

Курти је рекао да је та „четири корака“ изнео на последњем састанку у Бриселу, уз тврдњу да је Приштина спремна да допринесе деескалацији и да се посвети конкретним корацима у том правцу.
Др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, каже да Курти није изнео предлоге за деескалацију на северу већ списак жеља шта треба Србија да уради, а Европа да аминује.
„Ово је чист начин да се саботира било какав почетак или наставак дијалога а камоли деескалација ситуације на северу Косова и Метохије. Дефинитивно се види из овог његовог списка да он то не желеи,“ закључује Деђански.
Наш саговорник с горчином примећује да је Курти на свој списак додао још једну жељу - да Београд допринесе хапшењу такозваних непослушних Срба на северу, што је по њему чиста провокација.
„То је додатак свега онога што су они радили и још очекује да му хапсимо Србе и да их кривично гонимо. Али шта рећи? Мало ми је мука да коментаришем поступке Аљбина Куртија као да се он нешто овде пита… Зна се да све што ради, и све што смисли њему је дириговано са Запада, односно из Америке, која га из неког разлога и даље безусловно подржава,“ каже Деђански.

Запад му је дао одрешене руке

Управо из ових разлога Деђанског није много ни изненадила сличност Куртијевих предлога са онима које је на исту тему изнео Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београд и Приштине.
„Очигледно ћемо да имамо проблема још дуго времена док се ситуација на неки начин не окрене а то у овој причи не зависи од нас. Наше је да не реагујемо на овакве ствари као и на друге провокације да не бисмо ушли у неку врсту сукоба, јер нам то не треба,“ закључује наш саговорник.
У свом предлогу за деескалацију Аљбин Курти је навео као први корак да је Приштина спремна да се обавеже на смањење присуства тзв. косовске полиције у општинским зградама и њиховој околини, како је навео, „постепено и пропорционално са смањењем насиља“. Као други корак, предлаже пуни приступ судским процесима починилаца насиља и праћење процеса од стране Еулекса и заинтересованих НВО за људска права. Трећа мера су превремени избори у четири општине на северу КиМ до којих би, према његовој замисли, дошло након петиције за опозив коју би подржало најмање 20 одсто бирачког тела. Након потврде да су испуњени услови, датум избора одредио би председник, а четири градоначелника на северу КиМ предали ги своја овлашћења новим градоначелницима након верификовања од стране ЦИК, у складу са законодавством тзв. Косова.

„Директива“ за Београд

Од Београда, како наводи Курти, очекује повлачење „насилних демонстраната“ из општинских зграда и околине; посвећеност сарадњи у судским поступцима против починилаца, уз праћење од стране Еулекса и пуне гаранције за правично суђење; смањење приправности оружаних снага на низак ниво, без нових покретања трупа и уклањање 48 истурених оперативних база дуж административне линије између централне Србије и КиМ.
Београд не треба да омета право Срба и свих политичких партија да слободно, без, како наводи Курти, „икаквог застрашивања, принуде или коруптивног утицаја“, учествују у процесу локалних избора на КиМ.
Премијер привремених институција самоуправе наводи такође да је Приштина посвећена интензивном дијалогу за пуну, безусловну, уравнотежену и коректну имплементацију Основног споразума и Анекса за имплементацију.
СРБИЈА
Четири корака: Курти изнео своје услове за север Косова и Метохије
СРБИЈА
Европске санкције за Куртија без озбиљнијег ефекта, отпор Срба остаје кључан
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
СРБИЈА
Кризе на Косову има, решења нема: Шта су министри ЕУ поручили са састанка у Луксембургу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала