- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Фајненшел тајмс“: ЕУ разматра прикључивање огранка једне руске банке систему Свифт

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Европска унија разматра могућност да дозволи „Россељхозбанци“ (Пољопривредној банци) да оформи подружницу која ће бити прикључена платном систему Свифт, ради трансакција повезаних са извозом жита, у циљу одржања прехрамбеног споразума, објавио је „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе, упознате са дискусијама.

„План који је Москва предложила омогућиће 'Россељхозбанци’ да оформи подружницу за обраду плаћања, повезаних са извозом жита. Новој организацији биће дозвољено да користи глобални систем за размену финансијских обавештења Свифт, који је био недоступан највећим руским банкама“, пише лист.

Према речима извора, присталице ове опције сматрају да је то „најмање лоша“ варијанта одржања прехрамбеног споразума.
У тексту се наглашава да је ЕУ свим силама покушала да усагласи мере за ублажавање санкција конкретним руским компанијама или томе да им се дозволи да извозе одређену робу у земље трећег света.
Извори истичу да званичници ЕУ процењују законитост и остваривост иницијативе.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да нема ништа да саопшти у вези са информацијама о прикључењу подружнице „Россељхозбане“ систему Свифт и истакао да и без тога нема много наде за преговоре о прехрамбеном споразуму.
Он је додао да Русија тренутно констатује да део споразума и даље није испуњен.
Претходно, заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин рекао је новинарима да Русија ради на томе да 18. јул буде последњи дан важења прехрамбеног споразума.

Прехрамбени споразум

Русија је продужила црноморску иницијативу на 60 дана. Небензја је раније у писму заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу указивао на то да у контексту „прехрамбеног споразума“ морају бити решени следећи проблеми: поновно укључиваље Руске пољопривредне банке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике у Русију, укидање ограничења на осигурање и омогућавање приступа лукама за руске теретне бродове, обнављање рада цевовода за амонијак „Тољати – Одеса“, деблокада рачуна и финансијске делатности руских компанија за производњу ђубрива.
Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
РУСИЈА
Украјина: Русија 99 одсто неће продужити споразум о житу, не треба јој Одеса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала