- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

У сјају ордена почео Софест: Статуета слободе Ђорђу Кадијевићу

© Sputnik / Дејана ВуковићЂорђе Кадијевић
Ђорђе Кадијевић - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Пратите нас
Под слоганом „У сјају ордена - за филм и слободу“, у Сопоту је почео филмски фестивал „Софест“.
На отварању су уручене почасне фестивалске награде – „Статуета слободе“ за животно дело редитељу и сценаристи Ђорђу Кадијевићу, као и Војнофилмском центру „Застава филм” поводом 75 година рада за изузетан допринос српској и југословенској кинематографији.
Пре церемоније отварања одржан је традиционални дефиле гостију фијакерима, а поред ватромета наступили су група „Кал“ и Културно-уметничко друштво „Космај”.
Од 21.30 час приказан је филм „Вера“ редитеља Недељка Ковачића са Јованом Стојиљковић у насловној улози.
© Фото : Софест/ПромоПочиње 51. Софест
Почиње 51. Софест - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Почиње 51. Софест
До 8. јула на 51. Софесту у Центру за културу Сопот биће приказано 37 остварења, од чега 21 у такмичарском програму, девет кратких анимираних филмова „Застава филма“, као и пет наслова за децу, најавио је уметнички директор Александар Аврамовић.
Жанровски разнолик програм чине филмови који су пунили биоскопске сале током сезоне иза нас (Муње: Опет, Света Петка –Крст у пустињи, Индиго Кристал...), као и наслови који су премијерно приказивани на овогодишњем ФЕСТ-у - „Уста пуна земље“, „Троје“, „Овуда ће проћи пут“, „Трагови“, „Празник рада“, „Пробуди ме“.
Стручни жири чине редитељка Ана Марија Роси, глумица Михаела Стаменковић и композитор Раде Радивојевић.
У част лауреата награде „Статуета слободе“ Ђорђа Кадијевића 7. јула биће приказан његов филм „Лептирица“ и одржан панел „Лептирица - 50 година, дело Ђорђа Кадијевића заувек“.
У пратећем програму фестивала у галерији Центра за културу Сопот биће постављена изложба „75 година Војнофилмског центра 'Застава филм' и кoлажи Ђорђа Кадијевића“.
Улаз на све програме фестивала у Сопоту је бесплатан, а ревија награђених филмова 51. „Софеста“ најављена је за 11. јул у Дому омладине у Београду.
Секи Саблић, Ђорђу Кадијевићу и Жики Павловићу Златни печат Кинотеке - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
КУЛТУРА
„Златни печат“ Југословенске кинотеке за три велика имена српског филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала