- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија

УЖИВО Прва фаза украјинске офанзиве - пропала; Погођена зграда полиције у Сумској области

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини траје 495 дана. Украјинска војска није остварила циљеве контраофанзиве ни у једном од праваца, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Федерална служба безбедности Русије привела је држављанина Русије који је припремао атентат на првог човека Крима Сергеја Аксјонова. Крим тужио Украјину због воде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:49 03.07.2023
Прва фаза контраофанзиве Оружаних снага Украјине је пропала, сматра немачки командант.

„Покушало се да се крене у офанзиву, као из уџбеника америчке војске. У принципу, као Руси на почетку рата, односно са тенковским колонама које се брзо крећу. Онда су Украјинци схватили да су Руси сувише добро припремљени за такав продор. Нису имали ни потребну подршку за тако масиван напад“, рекао је немачки пуковник Маркус Рајзнер, преноси Н-ТВ.

Сада украјинске трупе користе тактику „хватања једне по једне ћелије шаховске табле малим јуришним групама“.
Према пуковниковој прогнози, до самита НАТО-а у Виљнусу (11-12. јула) Украјина ће покушати да појача нападе.
21:23 03.07.2023
Воз - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
РУСИЈА
Ројтерс: Финска модернизује железницу како би олакшала пребацивање трупа НАТО ка руској граници
21:23 03.07.2023
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да око угрожене Запорошке нуклеарне електране у Украјини нису пронађени трагови мина или експлозива, наводи америчка новинска агенција УПИ.
️ИАЕА је реаговала на тврдњу украјинске војно-обавештајне службе да је Русија "завршила припреме за терористички напад" на највећу нуклеарну електрану у Европи.
Истражитељи ИАЕА прегледали су објекте у петак и рекли да "до сада нису пронашли никакве видљиве назнаке мина или другог експлозива".
20:18 03.07.2023
Владимир Зеленски је потврдио да је изведен ваздушни напад на зграду Службе безбедности Украјине у граду Суми на северу земље.
„Нажалост, наша држава још нема довољно квалитетних система противваздушне одбране да заштити целу нашу територију“, рекао је Зеленски у вечерњем обраћању објављеном на његовом Телеграм каналу.
Раније су украјински медији јавили о експлозијама у Суми и Сумској области, где је 3. јула објављена узбуна за ваздушни напад.
19:38 03.07.2023
Сeдница Савета безбедности УН о Украјини заказанa је за 17. јул.
Председавајући СБ у јулу je Велика Британија.
18:48 03.07.2023
На линији фронта у Запорошкој области, у близини села Дорожњанка, ликвидирани су украјински диверзанти, саопштио еј Спутњику Владимир Рогов, председник запорожског покрета „Заједно са Русијом“.
„Украјинска диверзантнска група уништена је у близини села Дорожњанка, које се налази између градова Гуљајпоље и Пологи“, рекао је Рогов.
Према његовим речима, руска војска на првој линији фронта држи активну одбрану и одбија нападе непријатеља дуж целе линије фронта.
18:43 03.07.2023
Иницијативе које је Турска изнела у Истанбулу прошле године за решавање сукоба између Русије и Украјине, укључујући споразум о житу, наишле су на противљење лобиста наставка сукоба, саопштио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган после састанка владе.
"Споразуми о житу, размена заробљеника и други дипломатски напори који су започети Истанбулским процесом, нажалост, наишли су на противљење ратних лобиста. Са овим лобирањем се суочила и Турска. Да су истанбулске иницијативе биле прихваћене као начин да се оконча сукоб на достојним позицијама, не би било толико губитака и суза“, рекао је он.
18:30 03.07.2023
Командант чеченске специјалне јединице "Ахмат" Евгеније Писаренко погинуо је у борбама у Донбасу.
„Хвала родитељима који су одгајали таквог хероја. Писаренко Евгеније Валеријевич –почивајте у миру“, написао је на телеграм каналу Апти Алаудинов, командант специјалне јединице "Ахмат".
17:51 03.07.2023
Експлозије су одјекнуле трећи пут у једном дану у Сумској области на североистоку Украјине, пише украјински портал "Страна".
Ваздушна узбуна у Сумској области за сада није објављена.
17:49 03.07.2023
Европска унија ће бранити Украјину током шпанског председавања Саветом ЕУ у свим областима, саопштио је премијер Педро Санчез на конференцији за новинаре са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Мадриду.
Шпанија је 1. јула преузела председавање Саветом ЕУ на шест месеци.
„Унија ће подржавати Украјину све док траје ова инвазија, а то ће чинити и у мирном периоду“, рекао је Санчез.
„Под нашим председавањем наставићемо да штитимо Украјину у свим сферама: наравно, у политичкој, финансијској, војној, хуманитарној, и наставићемо да пратимо Украјину на путу придруживања (ЕУ)“, истакао је он.
16:06 03.07.2023
15:57 03.07.2023
Украјина ће у наредним недељама добити десетине тенкова Леопард 1А5 из Немачке и Данске, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус пољским медијима.
15:37 03.07.2023
Руски систем ПВО оборио је дрон изнад села Борки у Белгородској области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
Према његовим речима, оперативне службе се налазе на терену. Тренутно нема информација о метеријалној штети.
14:25 03.07.2023
Најважније из најновијег брифинга руске војске:
Оружане снаге Русије одбиле су у правцу Красног Лимана четири напада украјинске војске;
Украјинске снаге изгубиле су правцу Красног Лимана више од 90 војника;
Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР командни пункт 28. механизоване бригаде украјинске војске;
У правцу Красног Лимана спречена су дејства две диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије одбиле су у доњецком правцу девет напада непријатељске војске;
Руска ПВО оборила је украјински авион Су-27 на подручју насеља Каменка у Херсонској области;
Руска војска одбила је три напада Оружаних снага Украјине у јужнодоњецком правцу;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у јужнодоњецком правцу готово 260 војника;
ПВО средства Русије су током претходног дана пресрела 3 гранате вишецевног ракетног система „хајмарс“, уништила 14 украјинских дронова;
У Запорошкој области уништена су складишта ракетно-артиљеријског наоружања и муниције три бригаде Оружаних снага Украјине;
Украјинска војска је током протеклог дана у јужнодоњецком и запорошком правцу изгубила готово 190 људи и 7 оклопних возила, укључујући борбено возило пешадије „бредли“,
Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције 126. бригаде територијалне одбране на подручју Змијовке у Херсонској области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 446 авиона, 240 хеликоптера, 4.873 беспилотне летелице, 426 противваздушних ракетних система, 10.490 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.134 борбена возила за ракетне системе, 5.313 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 11.385 јединица специјалних војних возила.
13:23 03.07.2023
У Украјину је стигло десетине тенкова „леопард“, саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников.
12:58 03.07.2023
Украјинске снаге изгубиле у запорошком правцу око 20 хиљада људи
Оружане снаге Украјине изгубиле су око 20 хиљада људи у Запорошкој области, саопштио је вршилац дужности губернатора области Евгеније Балицки на Телеграм каналу.
„Ситуација у правцу Орехова остаје напета, наши положаји су свакодневно изложени нападима, непријатељ делује интензивно, иако не штеди своје војнике. Непријатељска страна је, према оквирним прорачунима, изгубила више од 20 хиљада људи личног састава“, истакао је Балицки.
Према његовим речима, Кијев није остварио достигнућа, упркос значајним губицима.
Руска војска потискује непријатеља на почетне положаје и спречава активност диверзантско-извиђачких група.
12:31 03.07.2023
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
Специјална операција у Украјини
Шојгу: Непријатељ није остварио своје циљеве ни у једном од праваца
12:30 03.07.2023
Украјински председник Владимир Зеленски не одустаје од планова да врати Крим, без обзира на проблеме са украјинском контраофанзивом.
„Не можемо да замислимо Украјину без Крима. И докле год Крим остаје под окупацијом Русије, то значи једно – рат још није завршен“, рекао је Зеленски у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Истовремено, на питање да ли дозвољава могућност било каквог сценарија за мировно решење ситуације који не би предвиђао враћање контроле над Кримом од стране Кијева, Зеленски је одговорио да „у таквом случају то неће бити победа“.
10:39 03.07.2023
Припадници ФСБ приводе криминалце - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
РУСИЈА
ФСБ спречила покушај атентата на првог човека Крима
10:38 03.07.2023
Белгородска област Русије је током претходна 24 часа око 140 пута гађана из топовске артиљерије, минобацача и беспилотних летелица, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала