- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруска црква спремна да прими монахе Кијевске лавре уколико их Кијев протера

© Sputnik / Игорь КостинСпоменик Богдану Хмељницком у Кијеву. Иза Кијевско-печерска лавра
Споменик Богдану Хмељницком у Кијеву. Иза Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Белоруска православна црква спремна је да прими монахе Кијевско-печерске лавре у своје манастире уколико их украјинске власти насилно иселе, саопштио је Синод БПЦ.
„Синод Белоруске православне цркве потврђује да у случају насилног исељавања монаштва из Кијевско-печерске лавре, они могу да наставе са монашким подвигом у манастирима Белоруске православне цркве“, наводи се у саопштењу.
Синод се такође обратио украјинским властима, позивајући их да спрече извоз црквених реликвија и светиња које се вековима чувају у Кијевско-печерској лаври и које су духовни ослонац за све словенске народе.
„Противимо се протеривању братије Кијевско-печерске лавре из манастира где се деценијама подвизавају у богоугодности и молитви за добро украјинског народа. Чланови Синода у име свештенства, монаштва и верника Белоруске православне цркве још једном одлучно осуђују поступке власти Украјине и града Кијева који су у супротности са украјинским законодавством и универзалним моралним законом“, наводи се у саопштењу.
Раније је Министарство културе Украјине монахе канонске Украјинске православне цркве да до 4. јула напусте просторије Кијевско-печерске лавре. Данас је комисија Министарства стигла у Лавру у намери да запечате неколико корпуса, али их је у томе спречило стотину верника.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
РУСИЈА
Украјинска комисија стигла у Кијевско-печерску лавру, верници бране манастир /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала