- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Одлазак Дантеовог оца, навијача и кошаркаша који није досањао НБА сан

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Партизана Данте Егзум
Кошаркаш Партизана Данте Егзум - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
Пратите нас
Сесил Егзум, бивши кошаркаш и отац сада бившег играча Партизана Дантеа Егзума преминуо је у 60. години у болници у Сједињеним Америчким Државама. Играчку каријеру оставио је по страни, а касније када је са супругом добио сина Дантеа и увидео његов таленат имао је велики утицај на његову каријеру.
Партизанови навијачи су као религија“, говорио је Сесил Егзум који је оставио толико јак утисак на црно-беле да је Арена често скандирала његово име, што је вероватно први пут у историји да се пева оцу једног играча.
Када би гледао Дантеа био би поносан на талентованог сина који ће тек правити чуда на паркету, а сваки његов потез вероватно је Сесила враћао у прошлост када је и сам плесао по терену.
Сесил Егзум рођен је у Северној Каролини где је играо на колеџу, да би 1984. био драфтован од стране Денвера. Томе је две године раније претходила Егзума титула у НЦАА првенству када је играо заједно са Мајклом Џорданом и Џејмсон Вортијем.
Није успео да направи НБА каријеру, али се зато преселио у Аустралију где је 1986. потписао за Булен Бумурсе. После тога наступао је за Колбург и Мелбурн, а највише се задржао у Гилонгу за који је играо у периоду од 1992. до 1996. године.
Када је завршио каријеру то није значило збогом кошарци јер се његов син Данте определио да иде истим путем, па је тако Сесил постао његов главни саветник, узор и највећа подршка.
Није била тајна да Сесил има велики утицај на сина, а када је дошао да гледа прву утакмицу Партизана родила се велика љубав која је била узајамна. Црно-бели поздрављали би га великим аплаузима и песмом, а он је увек узвраћао дубоком захвалношћу.
„Овде сам на одмору, уживам, нарочито када могу да гледам кошарку. Срећан сам што сам у Београду, што гледам Партизан, њихови навијачи су као религија. Волим их, волим ову атмосферу“, говорио је старији Егзум.
Није се увек „проводио“ добро. Не само због неких пораза црно-белих већ и због немилих сцена којима је присуствовао. Остаће упамћено да је Сесил са трибина у Мадриду гледао како Јабуселе дивљачки насрће на његовог сина, а Данте потом излази са терена уз помоћ саиграча.
Старијем Егзуму било је још теже када обезбеђење Реала није допустило да уђе у свлачионицу и види да ли му је син добро. Сесил је представљао симбол породичног човека који је везан за своје дете.
Сесил је преминуо, али Данте мора да настави да остварује снове, како себи тако и оцу.
Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Никола Миротић и Саша Везенков - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
СПОРТ
Грци пишу: Звезда у пол-позицији за Миротића – плата од три милиона евра!
Никола Јовић - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
СПОРТ
Јовић пресудио Лејкерсима, Петрушев се поново представио Америци
Василије Мицић - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2023
СПОРТ
Шта ће остати Европи?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала