- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како је Британија крађом постала индустријска суперсила и променила своје лице

CC0 / Unsplash/Andy Holmes / Застава Велике Британије
Застава Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
Пратите нас
Иновација која је омогућила Великој Британији да постане највећи светски извозник гвожђа током Индустријске револуције украдена је из јамајчанске ливнице у 18. веку, показују историјски извори.
Кортов процес, који је омогућавао да се ковано гвожђе први пут производи у огромним количинама од старог гвожђа, дуго је приписиван британском финансијеру и индустријалцу Хенрију Корту.

Британија постаје економска суперсила

Та иновација помогла је Британији да постане економска суперсила и трансформисала је изглед државе кроз „гвоздене палате“, међу којима су неке од најпознатијих грађевина.
Нова анализа историјских докумената, коресподенције, бродских манифеста и тадашњих новинских чланака открива да су иновативни метод развили јамајкански металурзи, њих 76, у ливници близу Морант Беја на Јамајци.
Многи од тих металских радника били су робови, доведени на силу из западне и централне Африке, подручја која су имала развијену металургију у то време.
„Ова иновација поставила је Британију на место водећег произвођача гвожђа и била је једна од најважнијих иновација у формирању модерног света“, каже др Џени Булстрод, која предаје историју науке и технологије на Универзитетском колеџу у Лондону и која је један од аутора научне студије на ову тему.
Технику је званично патентирао Корт 1780-их, за ког је опште прихваћено да је њен изумитељ, а Тајмс га је након његове смрти назвао „оцем трговине гвожђем“.

Процес узет из насилно затворене ливнице

Најновије истраживање, међутим, баца другачије светло на ово питање, сугеришући да је Корт машинерију и цео металуршки процес заједно са њом пребацио у Портсмут из ливнице на Јамајци која је присилно затворена.
Власник ливнице на карипском острву био је робовласник Џон Ридер, који је у бројним препискама сам себе описивао као „приличну незналицу“ што се тиче производње гвожђа. Он је истицао да је 76 „обојених металурга“ у ливници „савршено у свакој области производње и обраде гвожђа“ и да њихова вештина може да претвори стари и метал лошег квалитета у вредно ковано гвожђе.
Неки од радника се у историјским списима помињу и по имену: Девоншир, Минго, Мингов син, Фрајдеј, Капетан Џек, Мет, Џорџ, Џеми, Џексон, Вил, Боб, Гај, Кофи и Кваси.
До иновације су дошли када су радници у ливници почели да користе посебне ваљкове са жљебовима како би механизовали напоран процес избацивања нечистоћа из гвожђа лошег квалитета. Исту врсту ваљкова користиле су јамајчански млинови за обраду шећерне трске.
„Ово је нека врста механичке алхемије. Узимате нешто што је суштински ђубре и претварате га у нешто веома вредно кроз тај процес“, каже Булстродова.
До 1781. године, јамајчанска ливница бележила је профит од 4.000 фунти годишње, што је око 7,4 милиона у данашњем новцу. Истовремено, Корту је претио банкрот након што је преузео другу ливницу 1775. године и уложио велики новац како би обезбедио уговор са краљевском морнарицом да обрађује њихово старо гвожђе, пре него што је схватио да трпи превелике губитке.

„Британија кроз употребу војне силе затвара конкуренцију“

Научни рад, објављен у часопису „Историја и технологија“ прати трагове како је Корт сазнао за јамајчанску ливницу од рођака који му је био у гостима, а често је из Јамајке у Енглеску превозио плен из војних акција, као што су бродови, терет и опрема.
Само неколико месеци касније, британске власти ставиле су Јамајку под војну управу и наредиле да се ливница затвори, тврдећи како би могли да је искористе побуњеници да претворе старо гвожђе у оружје и збаце колонијалну власт.
„Та прича говори како Британији, кроз употребу војне силе, затвара конкуренцију“, каже Булстродова.
Корт је запленио машинерију и опрему и пребацио је у Портсмут, где је патентирао иновацију. Пет година касније, откривено је да је Корт проневерио огромне суме новца од морнарице због чега су патенти заплењени и претворени у јавно добро, што је омогућило ширење метода прераде гвожђа у Британији.
„Ако питате људе да вам опишу иноватора, они мисле на неког Илона Маска или старог човека у лабораторијском мантилу. Али не размишљају о робовима на Јамајци у 18. веку“, каже Булстродова, пише Гардијан.
Краљ Чарлс Трећи - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
СВЕТ
Гардијан: Директни преци британског краља Чарлса имали робове на плантажама
Учесници економског форума Русија-Африка у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
СВЕТ
Зашто је Запад изненађен и увређен због „непослушног“ глобалног Југа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала