- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Федерер навија за Ђоковића на Вимблдону: „Сваки нови Гренд слем који освоји је историјски“

© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић, Роџер Федерер, Вимблдон
Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Пратите нас
Роџер Федерер, некадашњи тенисер и вишеструки Гренд слем шампион, изјавио је да су 23 титуле које је освојио Новак Ђоковић велика ствар и да ће нови трофеји које Србин освоји бити исписивање историје.
Новак се пласирао у треће коло Вимблдона, пошто је у среду поподне елиминисао Аустралијанца Џордана Томпсона у три сета - 6:3, 7:6, 7:5.
Федерер сматра да је Ђоковић велики фаворит да поново освоји лондонски Гренд слем. Није му честитао јавно после Париза и Ролан Гароса, али му је у интервјуу за америчке медије пожелео осму титулу у Лондону којом би се изједначили.

„Ја сам имао своје тренутке. Та осма титула овде или она када сам по пети пут узастопно победио, то су били моји моменти. Ако неко то изједначи или престигне, то ће бити његова ствар, његов тренутак. Сада је све око медија и играча. Тако да се надам да ће он освојити Вимблдон, јер све што дода, он уствари додаје тениској историји и иде изнад свих. Иде у глoбалан спорт, као када је освојио 23. титулу у Паризу. То је невероватна ствар. Велика је вест и добро је за игру. Мислим да је велики фаворит и био бих изненађен да не освоји поново Вимблдон“, истакао је Федерер, који је специјални гост турнира ове године.

Швајцарца су подсетили и на дан када се опростио од тениса, а када су сви плакали.
„Сви ми, Мари, Ђоковић, Надал и ја смо плакали када сам се ја повлачио, или је то било због музике, ко ће га знати?“, нашалио се Федерер и додао:
© AP Photo / Kin CheungРоџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
„Свако је имао своје разлоге зашто је плакао. Мислим да схватате колико смо сви били срећни да играмо тенис у касној фази наших каријера, јер се тенисери обично повлаче око 30. Борг је у 26, Сампрас у 32, Агаси 36. Ово је било баш далеко и сви ми који смо ту били смо имали од 35 до 40. Сви смо знали колико смо срећни због тога, и Рафа такође. Видим га како пролази кроз овај тежак период, а ја знам како је јер сам био ту, надам се само да ће отићи под својим условима и играти бар још мало. Да нећемо видети само дублове као што сам одиграо ја, него више од тога. И даље верујем да ће се то десити“.
Федерер не види себе као тренера у скорије време.
„Тренирати на Туру у овој ситуацији, то је тешко за мене. Имам четворо деце, близанце дечаке од девет и близнакиње девојчице од 14 година, хоћу ту да будем за њих и не видим себе даље на Туру, искрено. Ако је у питању менторство, или неко дође у Швајцарску и каже ми, ‘хајде да имамо добру недељу тренинга’, то могу да замислим. Ни Стефан Едберг није могао да замисли да ће икада неког тренирати, па је завршио радећи са мном две године“, каже Швајцарац.
© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANНовак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер
Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Велике тројке више нема, али Роџер Федерер не брине за будућност тениса.
„Мислим да ће Алкарас постићи невероватне ствари у будућности, то значи да ће освојити много Гренд слемова. Биће ми посебно занимљиво да видим како ће играти на Вимблдону, тих првих пар мечева. Kлизаво је, игра се мекше, морате да имате тај додатни корак. Почнете да губите поверење у кретање. Одмах потом не играте добро и све постаје незгодно. Ипак, мислим да има сва оруђа, има другачије начине да победи, а то управо играча чини шампионом", закључио је Федерер.
Наталија Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СПОРТ
Наталија је дала обећање Србији
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
СПОРТ
Поноћна драма на Вимблдону – Ђере избацио Американца после маратона у четири сета
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
СПОРТ
„Понекад полудим...“ – искрени Медведев победом стао уз раме Ђоковићу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала