- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Самоходно артиљеријско оруђе хијацинт С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Пентагон ће послати Украјини ефикасну касетну муницију; Украјинске снаге кренуле у нови напад

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 498. Руске јединице одбиле су напад украјинских снага код Клешчејевке, јужно од Артјомовска у ДНР. Прва фаза украјинске контраофанзиве није показала готово никакве резултате, изјавио шеф ДНР Денис Пушилин. Америчке обавештајне службе потврдиле су да агенти ЦИА раде у Украјини, пише часопис „Њузвик“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:32 06.07.2023
Украјинске трупе су у четвртак увече кренуле у напад са новим резервама на широкој линији фронта у подручју Орехова у Запорошкој области, руске снаге одбијау нападе, рекао је Владимир Рогов, председник запорожског покрета „Заједно са Русијом".
„Вечерас су милитанти Оружаних снага Украјине изненада појачали офанзивне операције. На широком фронту (најмање 30 км) су кренули у напад у малим јуришним групама. Најжешће борбе се воде у подручју од Нестерјанке-Копана до Новофјодоровка-Вербове. Непријатељ баца нове резерве у борбу“, написао је Рогов у свом телеграм каналу.
22:23 06.07.2023
Експлозије одјекнуле у Сумској области и Дњепропетровску.
21:38 06.07.2023
САД намеравају да пажљиво приступе одабиру касетне муниције за Украјину, дајући предност ефикаснијој муницији, саопштио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.
„Уколико будемо испоручивали то оружје, пажљиво ћемо бирати муницију која се показала ефикасном током тестирања“, рекао је Рајдер. Истовремено, Ројтерс пише да америчка администрација у петак планира да објави нови пакет војне помоћи Украјини који ће, очекује се, укључити касетну муницију.
20:33 06.07.2023
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни је у телефонском разговору са председником Комитета начелника генералштабова Оружаних снага САД Марком Милијем изјавио да украјинска офанзива иде „ по плану“, и изнео шта је потребно војсци.
„Имао сам телефонски разговор са начелником Здруженог генералштаба САД генералом Марком Милијем“, написао је Залужни на свом Телеграм каналу.
Говорено је о оперативној ситуацији на фронту. Украјинска војска наставља да води активне офанзивне операције. Ситуација се развија по плану.
Залужни је додао да је са Милијем разговарао и о „тренутним потребама оружаних снага за оружјем и муницијом“.
18:35 06.07.2023
У Запорожској нуклеарној електрани појачане су мере чувања истрошеног горива, написао је на свом Телеграм каналу вд шефа региона Евгеније Балицки.

"Појачано је обезбеђење јаловишта, све је напуњено поузданим слојем бетона и стално се прати ниво радијације. Постављен је додатни заштитни зид који је сертификован печатима Међународне агенције за атомску енергију“, рекао је он.

Балицки је додао да ће Русија бранити станицу од терориста и заштитити свет од нуклеарне катастрофе.
15:09 06.07.2023
Из украјинског заробљеништва вратило се 45 руских војника, саопштило је Министарство одбране.
„Дана 6. јула, као резултат преговарачког процеса, са територије под контролом кијевског режима враћено је 45 руских војника, који су у заточеништву били у животној опасности“, напомиње Министарство.
13:33 06.07.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије уништиле су високопрецизним оружјем пунктове привременог размештаја украјинске војске и страних плаћеника, док су резервне снаге претпреле значајну штету;
Оружане снаге Русије одбиле су током дана у правцу Доњецка девет напада Оружаних снага Украјине;
Украјинске снаге су протеклог дана током борби у доњецком правцу изгубиле готово 385 војника;
Оружане снаге Русије уништиле су скупину људства и технике украјинске војске западно од Клешчејевке;
Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР командне пунктове 118. бригаде територијалне одбране, 10. брдско-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине, као и 4. бригаде националне гарде;
У правцу Красног Лимана осујећена су дејства две диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;
Руске снаге одбиле су у правцу Красног Лимана четири непријатељска напада;
Руска војска ликвидирала је у херсонском правцу готово 130 украјинских војника и самоходну хаубицу „гвоздика“;
Оружане снаге Русије уништиле су командне пунктове три украјинске бригаде у ДНР;
Оружане снаге Украјине изгубиле су правцу Красног Лимана преко 90 војника;
Украјинска војска изгубила је током претходног дана у јужнодоњецком и запорошком правцу готово 156 војника, три оклопна возила, укључујући оклопни транспортер „страјкер“,
Руска ПВО оборила је 2 украјинска авиона Су-25 у ДНР, пресретнуте су 4 ракете „сторм шедоу“ и 4 пројектила вишецевног ракетног система „хајмарс“.
13:02 06.07.2023
Минск рачуна на победу Русије у сукобу у Украјини, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко у разговору са страним и белоруским новинарима у Минску.
Он је приметио да они који не желе победу Москве треба са њом да седну за преговарачки сто.
Заставице Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Специјална операција у Украјини
Минск: Мировни преговори о Украјини могли би почети на јесен
12:34 06.07.2023
Међународни Центар за истрагу наводних ратних злочина у Украјини (ICPA), отворен ове недеље у Хагу нема никакве везе са правдом, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Ово (ICPA) је мала група држава која формира неки псеудоправни орган са апсолутно нескривеним политичким циљем. Такав центар неће имати никакве везе са правосуђем, правом, легитимитетом“, изјавила је она на брифингу.
12:32 06.07.2023
Руски одговор на сваки напад Кијева на Запорошку нуклеарну електрану биће оштар, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на конференцији за медије.
„Русија ће наставити да штити Запорошку нуклеарку и реаговаће изузетно оштро на све нападе Украјине на ово постројење. Још једном позивамо руководство УН и ИАЕА да не затварају очи пред ситуацијом око нуклеарке и јасно констатују ко је крив за оно што се дешава и одакле реално долази претња по безбедност и функционисање овог цивилног објекта“, нагласила је Захарова.
10:49 06.07.2023
09:27 06.07.2023
ДНР: Насеље Клешчејевка под контролом руских снага
Руске снаге напредовале су 300 метара кроз шумско подручје у угљедарском правцу, изјавио је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин.
„Ово је тренутно један од најтежих праваца, рекао је он за емисију „Соловјов Лајв“.
Лидер ДНР је истакао да је руска војска напредовала, упркос активним дејствима Оружаних снага Украјине.
Пушилин је нагласио и да је цело село Клешчејевка, југозападно од Артјомовска, под контролом руских снага.
Он је такође констатовао да су Оружане снаге Украјине пред самит НАТО у Вилњусу интензивирале гранатирање градова у ДНР.
Лидер ДНР је констатовао да су губици украјинских снага у људству на различитим деловима фронта већи од губитака руске стране 10-30 пута.
08:53 06.07.2023
Спречен терористички напад у Тјуменској области
У Тјуменској области Русије приведена су лица која су спремала терористички напад по задатку украјинских паравојних формација. Приликом привођења једна особа је ликвидирана, саопштила је Федерална служба безбедности Русије.
„Федерална служба безбедности Руске Федерације је заједно са Истражним комитетом Руске Федерације на територији Тјуменске области зауставила противзаконите активности присталица националистичке идеологије, држављана Русије, који су по налогу представника украјинске паравојне групе, припремали терористички напад у региону“, наводи се у саопштењу.
У саопштењу се додаје да је приликом привођења на месту могућег терористичког напада, један од њих пружио оружани отпор и био је ликвидиран. Такође су пронађени пиштољ „макаров“ са напуњеним патронама и импровизована експлозивна направа спремна за употребу.
08:31 06.07.2023
Посета председника Украјине Владимира Зеленског Софији представља покушај да се Бугарска увуче у велики војни сукоб, изјавио је лидер бугарске опозиционе партије „Препород“ Костадин Костадинов.
„Данас ће се наши национални издајници састати са највећим националним издајником. Са оним који је жртвовао своју нацију зарад америчких интереса. Председник Украјине не иде код нашег председника, већ код америчког (штићеника) премијера (Бугарске Николаја) Денкова. Он долази по нас, по наше домове, децу, по нашу земљу. Долази да нас провоцира и нервира. Зато што амерички изасланик има само један циљ – грађански рат у Бугарској, а онда и да нас увуче у велики војни сукоб“, рекао је Костадинов за бугарски лист „24 сата“.
08:25 06.07.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски: Контраофанзива требало да почне раније
08:03 06.07.2023
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2023
РУСИЈА
У Кијевско-печерској лаври полиција применила силу против парохијана; РПЦ: Недопустиво /фото, видео/
07:55 06.07.2023
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је у интервјуу за „Политико“ да се украјинска контрофанзива суочава са озбиљним проблемима на бојном пољу, а утврђивање и одбрана руских снага утицали су на темпо напредовања.
„Они (Украјинци) суочавају се са тешко проходним тереном и рововским отпором руских снага, рекао је Столтенберг, указујући на „мноштво унапред припремљених одбрамбених линија“, оценио је генерални секретар.
07:29 06.07.2023
07:29 06.07.2023
У украјинском Лавову оштећен је критични инфраструктурни објекат, саопштио је начелник лавовске обласне војне администрације Максим Козицки на свом Телеграму.
Претходно је украјински портал „Зеркало недеље“ јавило о експлозијама и раду ПВО у Лавову и Тернопољу.
07:26 06.07.2023
Кијевске власти траже повод за увођење ограниченог контингента НАТО-а у Украјину, пре свега пољских и балтичких снага, а један од њих могла би бити провокација против Запорошке нуклеарке, изјавио је председник запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, снаге НАТО-а могле би ући у Украјину на позив украјинског председника Владимира Зеленског како би се осигурала радијациона безбедност у земљи.
„Режиму Зеленског потребан је било какав изговор да остане на власти, а земљама НАТО-а да добију остатке Украјине како би тамо формирале своје војно упориште“, нагласио је Рогов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала