- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Како је ратни злочин постао Бајдену "само" прелазна мера

© AP Photo / Manuel Balce CenetaЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Одлука да се Украјини испоручи касетна муниција донета је, јер Кијеву понестају конвенционалне гранате, саопштио је амерички председник Џозеф Бајден телевизији Си-Ен-Ен..

„Овај рат зависи од муниције. Њима (Украјинцима) је понестала, а и ми је имамо мало. Зато сам прихватио препоруку Министарства одбране да се испоруче – не као трајна мера, већ као прелазни период – такве гранате, док не произведемо више муниције, калибра 155 мм“, рекао је он.

Како је истакао, ову одлуку је донео са тешком муком, али је ова муниција потребна Кијеву.
"Заборавио је да дода: посебно мртвима", прокоментарисала је Бајденове речи, Марија Захарова, портпаролка Министарства иностраних послова Русије.
Она, коментаришући одлуку САД да испоручи касетну муницију Кијеву, објавила је на свом Телеграм каналу снимак из 28. фебруара 2022 године на којем, тадашња портпаролка Беле куће Џен Псаки каже: „Употреба касетне муниције је ратни злочин“.
Годину и по касније, саветник америчког председника за националну безбедност, Џејк Саливен, објавио је на брифингу у Белој кући да Вашингтон намерава да испоручи касетну муницију Украјини.
Касетна муниција је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, које не укључују САД и Украјину.
Сотрудник завода Spreewerk Luebben Мирко Коссац разбирает гильзы кассетных боеприпасов, Германия - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Специјална операција у Украјини
И званично: Вашингтон предаје Кијеву касетну муницију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала