- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: УН нису успеле да реализују руски део прехрамбеног споразума

© Минобороны Турции / Уђи у базу фотографијаПрви брод са житом испловио из луке Одеса
Први брод са житом испловио из луке Одеса - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Пратите нас
Уједињене нације нису успеле да спроведу руски део прехрамбеног споразума, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за ТВ „Русија 1“.

„Они добро знају да им није успео рад на реализацији пакета споразума које су заправо они предложили, генерални секретар УН. Они, нажалост, нису изашли на крај с тим из више разлога, како оних који зависе од УН, тако и оних који не зависе од УН, “, рекла је Захарова.

Она је упитала како се уопште може говорити о реализацији споразума, ако кијевски режим пред очима целог света дигне у ваздух цевовод за транзит амонијака Тољати-Одеса.
„Они су то урадили тако демонстративно и дрско јер су сигурни да неће наићи ни на једну реч осуде или бар неку примедбу на свој рачун“, оценила је Захарова, истакавши да је ту реч о терористичком акту, пошто се ради о дизању у ваздух цивилне инфраструктуре.

УН предложиле процену штете

Заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс саопштио је да су Уједињене нације предложиле Русији и Украјини да пошаљу техничке експерте који би проценили штету на цевоводу за транзит амонијака Тољати-Одеса.
По речима Грифитса, цевовод је оштећен на три места и за сада ниједна страна није одговорила на иницијативу светске организације.
Такође је казао да се не чини реалним да се рад цевовода брзо обнови.
Грифитс је додао да би представници УН могли следеће недеље да одрже састанке у Москви и Истанбулу о питањима продужења прехрамбеног споразума.
Подсећамо, руско Министарство одбране саопштило је раније да је украјинска диверзантска група дигла у ваздух цевовод за амонијак „Тољати-Одеса“ у Харковској области.

О прехрамбеном споразуму

Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да руска страна размишља о повлачењу из „прехрамбеног споразума“, поготово што Украјина користи коридоре за нападе дроновима.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2023
РУСИЈА
Москва: Нема основа за даље продужење прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала