- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о касетној муницији: Америка ће бити крива за смрт цивила у Украјини

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће бити одговорне за смрт цивила након предаје касетне муниције Украјини, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„У Вашингтону веома добро знају да ‘обећања’ украјинских нациста да ће то оружје, које делује неселективно, користити ‘пажљиво’ и 'одговорно’, ништа не вреде. Приликом напада, како је то сваки пут и било, када се Украјини шаљу све смртоноснији америчко-натовски системи наоружања, страдају цивили“, подсетили су у руском Министарству.

Касетна муниција приликом експлозије ослобађа муницију мањих размера која није експлодирала. То је разлог што коришћење таквог оружја угрожава цивиле чак и након њихове примене.
Бомбе које нису експлодирале постају мине које могу да убију или да осакате цивиле дуго након завршетка сукоба, а њихово лоцирање и уклањање је скупо. Према информацијама Пентагона, од муниције која је испоручена Оружаним снагама Украјине, наводно, само 2,5 одсто је она која није експлодирала.
Испорукама касетне муниције Вашингтон фактички постаје саучесник у минирању територије и у потпуности ће поделити одговорност за погинуле, укључујући и децу, додала је портпарол Министарства иностраних послова Русије.

„Предаја касетне муниције је очајнички гест и сведочанство немоћи због неуспеха у рекламирању украјинске контраофанзиве. Још једно 'чудо-оружје', на које се ослањају у Вашингтону и Кијеву, не размишљајући о тешким последицама. То неће утицати на ток специјалне војне операције чији ће циљеви и задаци бити у потпуности испуњени“, закључила је Захарова.

Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини касетну муницију, саопштио је јуче саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан. Она је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, не укључују САД и Украјину. Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса.
Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.
Касетне бомбе - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Специјална операција у Украјини
Бивши британски генерал: На Косову смо изгубили војнике због касетне муниције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала