- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бивши британски генерал: На Косову смо изгубили војнике због касетне муниције

© AP Photo / Mohammed ZaatariКасетне бомбе
Касетне бомбе - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
Одлука америчког председника Џозефа Бајдена о предаји касетне муниције Украјини ствара могућност појаве раскола унутар НАТО-а, изјавио је бивши начелник Генералштаба Оружаних снага Велике Британије Ричард Данат телевизији „Скај њуз“.
„Како се приближава НАТО самит у Вилњусу, где ће један од наших главних задатака бити да покажемо јединство унутар Алијансе, мислим да изјава о слању овог оружја у овој фази, када га је тако велики број земаља НАТО-а забранио, ствара ризик од нарушавања хармоније у НАТО-у“, рекао је он.
Додао је да разуме разлог одлуке Сједињених Америчких Држава о слању ове врсте муниције, али је нагласио опасност од њене употребе.
„Према мом личном искуству, када сам био на челу британских снага и када смо отишли на Косово 1999. године, изгубили смо само двојицу војника. Обојица су погинула од неексплодиране касетне муниције НАТО, која је тада смела да се користи“, истакао је Данат.
Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини касетну муницију, саопштио је јуче саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан. Она је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, не укључују САД и Украјину. Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса. Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.
Вашингтон - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
Специјална операција у Украјини
„Гест очајника“: Нова Бајденова одлука води човечанство у светски рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала