- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: Кијев гарантовао да неће употребљавати касетну муницију на територији Русије

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не очекују да би одлука о испорукама касетне муниције Украјини могла да изазове раздор међу савезницима у НАТО-у, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен.
„Мислим да нећете видети раздор и нејединство као резултат ове одлуке“, рекао је Саливен, коментаришући недавну одлуку америчке администрације да пошаље касетну муницију Кијеву.
Он је такође рекао да је украјинска страна дала Вашингтону писмене гаранције да касетна муниција добијена од савезника неће бити коришћена против циљева на руској територији.
„Прво, неће их користити на руској територији, користиће ове гранате само на својој територији... Друго, неће их употребљавати у насељеним местима“, објаснио је Саливен.

О касетној муницији

Раније је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, док САД и Украјина нису ратификовале ову конвенцију.
Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса. Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.
Против коришћења касетне муниције су иступиле УН, а њену испоруку Кијеву нису подржале Немачка и Аустрија.
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
РУСИЈА
Москва о касетној муницији: Америка ће бити крива за смрт цивила у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала