- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши амерички обавештајац о слању касетне муниције Украјини: Бајден ће доживети пи-ар кошмар

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Џо Бајден иде ходником до своје кабине у возу након изненадне посете украјинском председнику Володимиру Зеленском
Председник САД Џо Бајден иде ходником до своје кабине у возу након изненадне посете украјинском председнику Володимиру Зеленском - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Одлука Сједињених Америчких Држава да Украјини пошаље касетну муницију може за америчког председника Џозефа Бајдена да буде „прави пи-ар кошмар“, изјавио је бивши амерички војни обавештајац Скот Ритер.
Према његовим речима, Вашингтон планира да Кијеву пошаље стару муницију, која с обзиром на то да јој је истекао рок трајања, можда неће експлодирати и није погодна за употребу на линији фронта.
„Реч је о муницији која је произведена 1987. године. Као и обично, Украјини не дају најбоље оружје, већ застарело са истеклим роком производње“, рекао је Ритер.
Додао је да су у Пентагону свесни да ће се ови пројектили показати као неефикасни на фронту у околностима у којима се налазе Оружане снаге Украјине.
Као резултат испоруке наоружања које је забрањено међународном конвенцијом и трагичним последицама употребе касетних бомби, Бајденовој репутацији може да се нанесе озбиљна штета, закључује бивши амерички војни обавештајац.
Сједињене Америчке Државе ће испоручити Украјини касетну муницију, саопштио је јуче саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан. Она је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, не укључују САД и Украјину. Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса.
Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
РУСИЈА
Москва о касетној муницији: Америка ће бити крива за смрт цивила у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала