- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Године пролазе, титуле не долазе, а Партизан опет муче „старе бољке“

© Sputnik / Лола ЂорђевићБибрас Натхо
Бибрас Натхо - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
Пратите нас
Не може без буре у Партизану. У тренутку највеће апстиненције клуба их Хумске, када су у питању трофеји, јавила се стара бољка – превласт за капитенску траку. Тражио је, али је по свему судећи неће добити Бибрас Натхо, јер су црно-бели одлучили да је обавију око мишице Светозара Марковића. Бар је то случај на припремама у Словенији...
Пуних шест година Црвена звезда господари српским фудбалом, од чега су освојене и три узастопне дупле круне, док Партизан тоне све дубље и дубље, што осликава недопустива и незамислива четврта позиција на табели Суперлиге минуле сезоне.
Једни одлазе, други долазе, али никако посрнули див из Хумске да „убоде“ неког странца, а чак и Дијабате који је деловао као право освежење и неко ко луцидним потезима и дриблинзима може да тргне екипу из вишегодишње летаргије, не може да фокусира главу на фудбал. Репрезентативац Малија рођен у Француској поново је „у бекству“ и не јавља се тренеру Игору Дуљају на телефон, што довољно говори о његовој професионалности... Имао је већ такве испаде Дијабате, а имао их је пре њега и одбегли Партизанов јагуар - Такума Асано, који је завршио у Немачкој.
Али, то тренутно није једина и главна тема ових редова, то је једна од старих бољки које после неколико година поново муче опасно зарибали „парни ваљак“.
Наиме, када је Владимир Стојковић изгубио статуст првотимца, неко је морао да буде буде именован за новог капитена и тада су из кругова блиских клубу почеле да круже приче да искусни везиста Бибрас Натхо жели траку. Али, он се тада експресно огласио и брже боље демантовао тако нешто.
„Не знам ко пише ове глупости?! Ништа што су написали није истина. Стојке је наш капитен. Срећни смо што имамо капитена као што је он. То је то. Знам да није наш посао да причамо ко је капитен, ко није, нити да одлучујемо о томе. Стојке је наш капитен, срећни смо и концентрисани само на то како да дођемо до победе у наредним мечевима“, огласио се 2020. године Израелац.
Али, где има дима има и ватре, Каже, стара народна...
Како је Стојковић напустио Партизан и прешао у Ал Фејху 2021. године, тако је Саша Здјелар задужио капитенску траку, а по његовом одласку у ЦСКА из Москве, трака се нашла око руке Слободана Урошевића.
И на крају прошле сезоне леви бек је напустио Хумску и преселио се на Кипар, с тим што овога пута Натхо није крио амбицију да га наследи.
Прекаљени 35-годишњи играч средине терена, који је притом и капитен Израела, јасно је поручио челницима клуба путем медија, да заслужује да он буде тај који ће командовати на терену с траком на руци.
"Клуб и тренер знају шта мислим, рекао сам им. Овде сам четири године и мислим да сам заслужио да будем капитен. Дуго сам у клубу, не могу да урадим више. Знају моје мишљење, а на тренеру и клубу је да одлуче", рекао је Натхо у разговору за Вечерње новости и додао:
„Људи често воле да причају о годинама, али кад погледате бројке, оне не греше. Имао сам добру статистику претходне године. Ако се будем осећао као што се осећам сада, онда мислим да ћу имати још једну добру сезону“, оптимиста је један од креатора игре црно-белих и човек задужен за извођење прекида.
Чули су га вероватно Дуљај и људи из клуба, али га нису добро разумели, односно избор клуба за новог капитена изгледа је пао је на команданта одбране и, може се рећи, Партизаново дете Светозара Марковића.
Некада се гледао стаж у клубу, године су такође битан фактор, некад једноставно клуб жели да направи пројекат с младим играчем који је поникао у клубу, како би му „подигао цену“ у надолазећем трансферу, па се тиме вероватно и Партизан тренутно руководи.
На припремама у Словенији, где се црно-бела експедиција тренутно налази, трака је завршила око руке поменутог Марковића.
"Ако и у званичним мечевима будем капитен, биће ми велика част и задовољство да са 23 године будем капитен Партизана. Уколико се то догоди, потрудићу се да дам све од себе на сваком трениннгу, утакмици, да помогнем саиграчима и свима у клубу“, рекао је Марковић.
Присетио се талентовани штопер првог мандата у Партизану.
„Сећам се врло добро тога, дошао сам први пут 2011. године, ако се не варам припреме су биле у Косјерићу. Имао сам епизоду у Олимпијакосу, вратио сам се касније у Партизан. Имао сам 11 година, тада ме је запазио Милан Ристић на Јахорини и тада сам дошао. На припремама са првим тимом сам био 2017. године, када сам имао само 17 година. Доста сам се променио као човек и као фудбалер од тада“, рекао је Светозар.
Марковић се из Грчке вратио у Србију 2020. године и од тада је поново задужио црно-белу опрему.
По свему судећи, с траком око руке предводиће његов Партизан у наредној сезони, у којој ће Црвена звезда наступити, чини се са никад јачим и скупљим играчим кадром и биће актер групне фазе Лиге шампиона, док црно-белима остаје да се боре за пласман у Лигу конференција.
Да је пред Партизаном немогућа мисија да свргне сувереног владара и љутог ривала Црвену звезду с трона, најбоље потврђују речи, по свему судећи, несуђеног капитена Бибраса Натха.
„Увек сам био искрен, можете то да волите или не. Не желим да лажем себе или наше навијаче. Сви знају у каквој смо ситуацији, мислим да је мање од један одсто шансе да се освоји титула. Наравно, после изузетно лоше сезоне, Партизан не сме да дозволи још једну такву. Овде сам четири године и мислим да смо имали један дерби у ком је Звезда била заиста боља. То је овде, просто, тако. Табела, када погледате бодове, показује другачије, да смо много далеко у односу на њу", закључио је Израелац.
И јасно је да на црвеној и црној страни Топчидерског брда влада дијаметрално супротно расположење. Једни су победили Зенит (2:1), затим разнели Нефчи (4:0) и кроје тим за Лигу шампиона, а други су изгубили од Бохемијанса без постигнутог гола (2:0) и горућа тема је, изгледа, ко ће бити нови капитен...
Барак Бахар - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
СПОРТ
Звезда слаже коцкице у Русији – Бараков тим разбио Нефчи
Луис Енрике, Ал Келаифи - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2023
СПОРТ
Да ли ће Париз „прождрати“ још једно тренерско име?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала