- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амбасада Русије: Америка је фактички признала своје злочине у Украјини

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАмбасада Русије у Вашингтону
Амбасада Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су, пристајући да Кијеву пошаљу касетне бомбе, заправо признале да су починиле ратне злочине у Украјини, саопштили су у амбасади Русије у Вашингтону.
„Обратили смо пажњу на изјаву америчког директора за стратешке комуникације савета за националну безбедност Џона Кирбија о испорукама касетне муниције Украјини. Званичник је де-факто признао да су САД починиле ратне злочине током украјинског сукоба. Отворено је изјавио да ће од америчког касетног оружја погинути цивили“, наводи се у коментару амбасаде.
Истакли су да се логистика акција америчке администрације у Украјини своди на принцип „горе не може да буде“. У складу са коментарима, САД су спремне рукама Украјинаца да униште све што се налази далеко од њихових територија.
„Боримо се против кијевских криминалаца који се грле са терористима из ‘Азова’ (терористичка организација забрањена у Русији), док Сједињене Америчке Државе помажу украјинским нацистима да извршавају злочине против човечности“, подвукли су у амбасади.
Руска амбасада је закључила да су акције као што је слање касетне муниције намењено, углавном, стратешком поразу Русије, која фактички штити свој народ и своју земљу.
Раније је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби у интервјуу телевизији „Еј-би-Си Њуз“ оправдао одлуку Џозефа Бајдена о неопходности да се компензују недостаци обичне муниције коју Вашингтон испоручује украјинској војсци.

О касетној муницији

Раније је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, док САД и Украјина нису ратификовале ову конвенцију.
Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса. Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.
Против коришћења касетне муниције су иступиле УН, а њену испоруку Кијеву нису подржале Немачка и Аустрија.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
СВЕТ
Бела кућа: Кијев гарантовао да неће употребљавати касетну муницију на територији Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала