- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин: За могућу примену касетних бомби из немачког оружја одговоран је Кијев

© AP Photo / Sven KaestnerЧауре касетне муниције
Чауре касетне муниције - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
За могућу употребу касетне муниције уз помоћ немачког оружја одговоран је Кијев, а не Берлин, изјавио је портпарол немачког Министарства одбране Арне Колац на конференцији за медије.
„У Украјини нема немачког наоружања. Постоји украјинско оружје немачког порекла, а то су сасвим друге околности“, одговорио је Колац на питање новинара како би немачка страна реаговала на могућу употребу касетне муниције уз помоћ немачког оружја.
На захтев новинара да прецизира одговор, он је рекао да су тенкови које је Немачка испоручила Украјини „украјински“.
„Ми смо их (тенкове) дали Украјини и они за њих одговарају“, нагласио је он.
Портпарол Министарства спољних послова Немачке Себастијан Фишер додао је да није било захтева америчке стране за транспорт касетне муниције преко територије Немачке. Такав захтев би се разматрао са становишта међународне конвенције о забрани касетних бомби, објаснио је он.
Раније је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, у светлу извештаја о америчким плановима да САД испоручи Украјини касетну муницију, изјавила да је Берлин привржен Конвенцији из Осла о забрани употребе касетне муниције.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио је 7. јула да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција забрањена је међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, изузимајући САД и Украјину.
Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса. Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила. Против коришћења касетне муниције су иступиле УН, а њену испоруку Кијеву нису подржале Немачка и Аустрија.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
СВЕТ
Бела кућа: Кијев гарантовао да неће употребљавати касетну муницију на територији Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала