- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Лудост или традиција? Какво је то правило које је прекинуло меч Новака и Хуркача

© AP Photo / Kirsty WigglesworthНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Пратите нас
Многи љубитељи тениса у Србији били су бесни када је дуел осмине финала Вимблдона између Новака Ђоковића и Хубета Хуркача прекинут у недељу увече негде око 22.35 часова по британском времену, код резултата од 2:0 за српског мајстора.
Историјски гледано, Гренд слемови су често доносили дуеле који су се завршавали дубоко иза поноћи, међутим, на Вимблдону су правила потпуно другачија. Незванично Светско првенство у тенису има стриктну забрану кретања за публику током одређених сати, а многи се питају зашто.
Вимблдонска забрана кретања почиње тачно у 23 сата по локалном времену, а према правилима турнира, сви мечеви морају да буду заустављени у том тренутку. Ова одлука донесена је још 2009. године откако је Централни терен добио кров.
Саопштење Вимблдона из 2018. године је гласило:

„Забрана кретања од 23 сата је унапред испланирана активност која је у интересу локалних становника, имајући у виду да се међународни тениски догађај одржава у насељеном месту. Изазови транспорта и повратка посетилаца у своје домове су такође били кључан разлог за успостављање овог правила“, саопштили су са Вимблдона.

Сведоци смо, ипак, да је у недељу увече ово правило изазвало прекид врло занимљивог меча у коме су могли да уживају тениски заљубљеници. Ђоковић је оба сета против Хуркача добио у тај-брејку, али није могао да заврши посао.
Иначе, ово је други велики меч који је прекинут на овај начин на овогодишњем Вимблдону, пре тога је дуел Ендија Марија и Стефаноса Циципаса доживео сличну судбину због забране кретања.
Ђоковићу је, иначе, ово други прекинути меч у каријери због забране кретања на Вимблдону, а претходно је његов окршај са Рафаелом Надалом у полуфиналу 2018. прекинут после трећег сета. И дуел Кирјоса и Умбера прекинут је због овог правила код резултата 3:3 у петом сету одлуке.
© AP Photo / Simon BrutyЦентрани терен, Вимблдон
Центрани терен, Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
Центрани терен, Вимблдон
Наравно, током историје је било и изузетака и неочекиваних ситуација када се ово правило о забрани кретања није поштовало. Тако је Енди Мари у победи над Кипранином Багдатисом пробио термин до 23.02 часова.
Стивен Аламбритис, тадашњи председник општине Мертон, у којој се налази и вимблдонски комплекс, изјавио је да је преовладала „флексибилност и разумно понашање“.
У полемику око овог занимљивог правила укључио се чак и Бред Гилберт, некадашњи тренер шампиона Андреа Агасија.
„Лудост. Не можемо да завршимо три меча на Централном терену у једном дану. Можда да следећег лета мечеви почну у 12.30, а не после 14 часова“, написао је Гилберт.
Разумевања за највећег тенисера света у историји Новака Ђоковића ипак није било, иако су многи љубитељи тениса уверени да би Србин успео да прегази у трећем сету деморалисаног Пољака после два која је изгубио у тај-брејку.
Ипак, организатори су прекинули меч и тако само одложили неминовно - пласман Србина у четвртфинале и 32. узастопну победу на трави којом ће постати нови рекордер, уместо Пита Сампраса.
Наталија Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
СПОРТ
Наталија, хвала ти!
Викторија Азаренка - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
СПОРТ
Енглези је опет провоцирали, Белорускиња узвратила: „Звижди ми пијана гомила“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2023
СПОРТ
Кад Новак наштелује главу за Гренд слем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала