- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа: Неслагања око испоруке касетне муниције Кијеву нису разбиле НАТО

© KENZO TRIBOUILLARDЗастава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Пратите нас
Многе чланице НАТО-а не слажу се са одлуком САД да испоруче Украјини касетну муницију, али ипак такав развој догађаја није довео до раскола у редовима Алијансе, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
„Наравно, многе земље су саопштиле да не би подржале такав корак због законских обавеза. Сматрам да разлика у мишљењу о испоруци једне конкретне врсте муниције није значајно утицала на историјски стабилно, трајно јединство НАТО-а. Рекао бих да су гласине о 'смрти јединства Алијансе' преувеличане“, рекао је Саливан.
Он је поновио да ће испорука касетне муниције Кијеву бити привремена мера док се не повећа производња конвенционалних граната и обнове залихе.
„Пре неколико месеци почели смо озбиљно да повећавамо производњу муниције. Чим је буде онолико колико је потребно да се задовоље потребе Украјине, неће више бити потребе за испоруком касетне муниције“, рекао је Саливан.

О касетној муницији

Раније је Вашингтон саопштио да ће испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција је забрањена међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, док САД и Украјина нису ратификовале ову конвенцију.
Према подацима руске војске, Оружане снаге Украјине су већ користиле касетну муницију приликом гранатирања Донбаса. Према речима портпарола Министарства одбране Русије Игора Конашенкова, то говори о томе да је задатак украјинских војника убиство максималног броја цивила.
Против коришћења касетне муниције су иступиле УН, а њену испоруку Кијеву нису подржале Немачка и Аустрија.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2023
СВЕТ
Бела кућа: Кијев гарантовао да неће употребљавати касетну муницију на територији Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала