- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни брод Каспијске флоте са ракетом Калибар  - Sputnik Србија

УЖИВО Запорошка област гађана касетном муницијом; Берлин шаље „патриоте“ и „леопарде“ у Украјину

Пратите нас
У току је 503. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Украјинске власти настављају да заузимају објекте Кијевско-печерске лавре. Јенс Столтенберг предложио је да се за Украјину укине Акциони план за приступање Алијанси како би се скратио процес уласка те земље у НАТО. Експлозије су одјекнуле у Николајеву и Одеси.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:11 11.07.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Специјална операција у Украјини
Лавров: Украјински сукоб траје јер Запад жели да победи Русију рукама кијевских марионета
20:34 11.07.2023
Град Токмак у Запорошкој области гађан је касетном муницијом, саопштиле су хитне службе области.
17:46 11.07.2023
Министар одбране Русије Серге Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Специјална операција у Украјини
Шојгу: Руска команда предузима мере заштите војске од касетних бомби
16:39 11.07.2023
Украјинске снаге поново су гранатирале Бердјанск, вероватно ракетама „сторм шедоу“, изјавио је лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.
Он је нагласио да је дејствовао ПВО систем и да је, како се претпоставља, на град испаљено шест ракета „сторм шедоу“.
Рогов је истакао да су све ракете, сем једне биле оборене и додао да је услед гранатирања причињена штета.
16:31 11.07.2023
Норвешка ће доделити додатних 2, 5 милијарде круна (240 милиона долара) у циљу војне подршке Украјини, саопштио је премијер земље Јонас Гар Стјоре.
У његовој изјави на сајту Владе Норвешке истиче да ће тиме укупан износ војне помоћи Украјини у 2023. години достићи 10 милијарди норвешких круна (око 95 милиона долара).
Осим тога, Осло ће ове године послати Кијеву око 30 милиона долара у оквиру свеобухватног пакета помоћи НАТО.
15:53 11.07.2023
15:12 11.07.2023
Брисел намерава да повећа финансирање Европског фонда за мир, што ће омогућити да се издвоје већа средства за испоруке оружја Украјини, саопштила је агенција Блумберг позивајући се на изворе.
Према информацијама агенције, ЕУ такође разматра могућност убрзања војне обуке украјинске војске, подршку реформи у Кијеву и даљем ширењу европског војно-индустријског комплекса у области производње муниције и сарадње са украјинском индустријом.
Европски фонд за мир основан је 22. марта 2021. године. Његов буџет за период 2021-2027. био је 5,7 милијарди евра. Фонд је био предвиђен као структура за обезбеђивање војних испорука владама држава у зонама сукоба, пре свега у Африци и на Блиском истоку, где Европска унија подржава или намерава да подржи своје „мировне мисије за стабилизацију сукоба“.
14:59 11.07.2023
Француска ће Украјини испоручити око 50 ракета дугог домета „скалп“, преноси агенција Ројтерс, позивајући се на француске дипломатске изворе.
Крылатая ракета Storm Shadow/Scalp EG  - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
Специјална операција у Украјини
Француски „скалп“ већ стигао у Украјину
13:18 11.07.2023
Берлин ће у оквиру новог пакета „војне помоћи“ испоручити Украјини два система „патриот“, 40 борбених возила пешадије „мардер“ и 25 тенкова „леопард“ старијег модела 1А5, саопштило је Министарство одбране Немачке.
„Влада Немачке је данас на самиту НАТО у Вилњусу припремило нови комплексан пакет подршке Оружаних снага Украјине“, наводи се у саопштењу.
У оквиру „вилњуског“ пакета помоћи Кијеву ће бити испоручено и пет оклопних возила за ремонт и евакуацију, 20.000 комада артиљеријске муниције и 5.000 комада муниције калибра 155 милиметара као и уређаје за деминирање. Берлин шаље и систем средстава за борбу против дронова, као и комплекс извиђачких средстава кратког домета на бази немачке беспилотне летелице „луна“.
13:15 11.07.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
Током протеклог дана украјинске снаге су наставиле са безуспешним покушајима офанзиве у доњецком, краснолиманском и јужно-доњецком правцу.
У доњецком правцу одбијено је девет напада украјинских снага .
Противник је разбијен и враћен на почетне положаје. Ликвидирано је до 250 украјинских војника и један тенк.
У краснолиманском правцу одбијена су три напада украјинских снага, спречено је деловање диверзантске извиђачке групе. Ликвидирано је до 105. украјинских војника.
У запорошком и јужно-доњецком правцу украјинска војска је изгубила до 90 војника, четири тенка и хаубицу ФН-7 британске производње.
У купјанском правцу Украјина је изгубила за дан до 20 војника, по два оклопна возила и хаубице, као и станицу за контрабатеријску борбу. Руски системи ПВО оборили су два авиона Су-25 у Херсонској области и пресрели су три ракете „сторм шедоу“.
У херсонском правцу ликвидирано је преко 50 украјинских војника и хаубица М777 америчке производње.
11:40 11.07.2023
11:36 11.07.2023
Председник Пољске Анджеј Дуда сматра да би НАТО могао да пошаље своје „мировне трупе” у Украјину након завршетка сукоба.
Све ће зависити од тога какви договори буду постигнути током мировних преговора, ако Кијев одлучи да их води, објаснио је Дуда.
„Уколико алијанса донесе колективну одлуку о слању трупа које би спровеле прекид ватре, онда ћемо ми, као одговорна чланица НАТО-а, сигурно подржати ову одлуку", истакао је он.
10:49 11.07.2023
У ноћи 11. јула изведен је напад на Одеску област беспилотним летелицама, неколико њих је оборено изнад луке, написао је на свом Телеграму Олег Кипер, начелник регионалне војне управе.
Фрагменти два дрона пали су на управну зграду. Према Киперовим речима, два лучка терминала су се запалила, укључујући терминал за жито. Пожар је угашен, није било критичне материјалне штете нити жртава.
10:33 11.07.2023
Украјинске трупе покренуле су нови талас офанзиве на Ореховски део линије фронта у запорошкој области, рекао је шеф лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом“.
„Украјински милитанти су, после релативног затишја, покренули нови талас офанзиве уз употребу тешке технике на Ореховском делу линије фронта у запорошкој области“, рекао је Рогов у уторак.
Према његовим речима, напад је извршен ноћу јужно од града Орехова у правцу села Работино.
„Непријатељ је заустављен, јер је претрпео нове губитке, укључујући и у оклопној техници. Борбе се настављају“, истакао је Рогов.
09:45 11.07.2023
Јединице групе "Дњепар" оборила су код Херсона два украјинска јуришна авиона Су-25 са посадама, рекао је Спутњику извор са терена.
Према његовим речима, у зони Антоновског моста код Херсона руски артиљерци су ликвидирали 10 украјинских војника, док је 8 повређено.
09:08 11.07.2023
Оружане снаге Русије су за неколико дана оствариле велики напредак на Купјанском правцу и ослободиле низ источних територија Харковске области, написао је на свом Телеграм каналу потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
Према речима војног експерта, у вези са овим, украјинске власти евакуишу државне институције из Харковске области. Поред тога, неки предузетници који имају проукрајински став почели су да затварају фирме и селе се на запад земље.
Раније је ратни дописник телевизије "Русија 1" Александар Сладков рекао да Кијев припрема градове Суми и Харков за предају. Отуда се евакуишу велика предузећа.
08:11 11.07.2023
Анкара још није утврдила своје губитке од могућег изласка Русије из „прехрамбеног споразума“, али је јасно да ће то утицати на све учеснике на тржишту, такав исход ће дестабилизовати тржиште, рекао је Спутњику извор упознат са преговорима око продужења споразума о житу који истиче 17. јула.

"Нећу вам навести тачне бројке, такве прорачуне још нисмо радили, али аналитичари су вероватно одредили ризике. Рећи ћу само да постоји јасно схватање да ће такав исход, на овај или онај начин, дотаћи све учеснике тржишта, све до његове дестабилизације. Нико то не жели, у том контексту настављамо са нашим напорима“, рекао је саговорник агенције, одговарајући на питање да ли је Анкара израчунала ризике од могућег повлачења Русије из споразума о житу.

Споразум о житу истиче 17. јула. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је раније да рачуна на преговоре са руским председником Владимиром Путином о „споразуму о житу“ и телефоном и лично и на његов конструктиван став. Турски лидер је такође рекао да Анкара очекује да ће споразум бити продужен најмање за три месеца, а Турска се генерално нада да ће тај механизам продужити за две године.
07:29 11.07.2023
У Одеси се чуло неколико експлозија, наводи украјински портал Зеркало.
Пре експлозија у Одеској области објављена је ваздушна узбуна. ТСН указује да су они можда резултат рада ПВО.
07:20 11.07.2023
У нападу руске војске уништено је у Николајеву складиште Оружаних снага Украјине са ракетама дугог домета, западне производње које се користе на авионима, саопштио је извор Спутњика из овог града.
Тим ракетама су наоружавани украјински авиони на оближњем аеродрому Николајевског авио-ремонтног предузећа – НАРП.
07:13 11.07.2023
Војници руске групе „Исток“ уништили су неколико непријатељских група које су покушавале да изведу напад у запарошком правцу, рекао је Спутњику портпарол групе Олег Чехов.

„У запорошком правцу, Оружане снаге Украјине настављају да покушавају да крену у напад у правцу Работина. На непријатеља је отворена ватра из артиљерије и хеликоптера, авијације. Националисти трпе губитке у људству и опреми“, рекао је Чехов.

Током ваздушног извиђања откривена је извиђачка група украјинске војске у подручју Пријутног која је уништена ударним дроном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала