- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Украјини се решава судбина света

© AP Photo / Armando FrancaШирење НАТО-а - илустрација
Ширење НАТО-а - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Самит НАТО-а показао је да се западни војни блок озбиљно спрема за директан сукоб са Русијом, а његов главни циљ је уништење Русије, упозорио је руски експерт Јуриј Светов коментаришући резултате дводневног самита западног војног блока у Вилњусу. Циљ НАТО-а је и да Србију и друге европске војно неутралне државе увуче и свој савез.
Светов је додао и да се самит НАТО-а може окарактерисати као „концентрисано изражавање непријатељства према Русији“.
„Главни смисао тог самита је то што је Русија проглашена за главног непријатеља. НАТО планира пренаоружавање и фактички се спрема за рат са Русијом након завршетка руске специјалне операције у Украјини. То је поента самита, а не то да ли ће примити Украјину у НАТО и у ком временском року“, нагласио је Светов.
Украјина на самиту у Виљнусу није добила ни позив ни временску одредницу за приступање алијанси, што је Кијев тражио. Уместо тога, Кијеву је понуђен вишегодишњи програм помоћи.
На дневном реду самита била су питања која се односе на одобравање планова против Русије, чланство Шведске у НАТО, које је уочи самита подржао турски председник Реџеп Тајип Ердоган итд. Русија је означена као „претња“, а амбиције Кине су окарактерисане као „изазов за НАТО“.
НАТО ће повећати војне трошкове за 8,3 одсто у текућој години и послаће трупе на источно крило алијансе, подсетио је Светов.
„Речено је да су све земље – чланице НАТО-а обавезне да на војне потребе троше минимум два одсто буџета, да се у пуном обиму обнавља рад војне индустрије, да се на источном крилу НАТО-а формира додатна армија од 300.000 војника. НАТО је, у ствари, признао да није истина да је њихов задатак одржавање мира, што су све време тврдили, већ је сада јасно речено да је то блок који има за циљ уништење Русије“, истакао је Светов.
© AP Photo / Virginia MayoПобеда Русије у сукобу са Украјином биће трагедија за Кијев и учиниће НАТО рањивијим, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на самиту НАТО-а у Вилњусу
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Победа Русије у сукобу са Украјином биће трагедија за Кијев и учиниће НАТО рањивијим, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на самиту НАТО-а у Вилњусу

У Украјини се решава судбина света

На питање како Русија може да одговори на те претње Светов каже - победом у Украјини.
„Након што победимо у Украјини, они ће моћи да разматрају пријем Украјине у НАТО или неприхватање те земље у НАТО, али само наша војна победа у тој земљи омогућиће нам да одређујемо границе на којима нећемо дозволити НАТО-у да се шири“, каже Светов.
Лидери земаља чланица НАТО-а усагласили су се да је будућност Украјине у алијанси, али за сада пријем у чланство остаје „на дугачком штапу“. Позив за чланство ће бити упућен тек када се постигне једногласна сагласност свих чланица блока и када се испуне услови, а један од услова је победа у сукобу против Русије.
Столтенберг је оценио да уколико Украјина не успе да победи у сукобу са Русијом, питање њеног чланства у НАТО изгубиће на актуелности. Према његовим речима, најважнији задатак тренутно је обезбедити победу Украјине, а ако Кијев не победи, питање о гаранцијама и чланству у Алијанси уопште неће бити актуелно. Такође, он је истакао да се све чланице НАТО придржавају гледишта да Украјина не може бити примљена у ову организацију све док у тој земљи трају ратна дејства.
Ипак, савезници су усвојили пакет вишегодишње подршке Кијеву од три елемента у циљу приближења Украјине чланству у НАТО. Пакет укључује помоћ око преласка украјинске војске на НАТО стандарде, стварање формата Украјина-НАТО за доношење одлука и консултације, у коме ће Украјина бити равноправна са чланицама алијансе, као и укидање Акционог плана за чланство, чиме је уклоњена једна од две препреке Кијева ка путу ка чланству.
„Две важне изјаве су дате. Прво што је речено јесте да НАТО не интересују ‘црвене линије’ које повлачи Путин. Они ће се вршљати како им је по вољи, а Русија нема право да утиче на процес пријема других земаља у НАТО. Друга важна изјава је да је главни задатак НАТО-а да у Европи не буде ‘сиве зоне’. ‘Сивa зонa’ су оне државе које су у Европи, а нису чланице НАТО-а. То значи да у НАТО треба да уђе Украјина, али и Молдавија, Србија, Швајцарска, Аустрија, односно све оне земље које су за сада неутралне... Ово је кључни резултат овог самита“.

Украјина ће, ипак, ући у НАТО?!

У својој анализи Светов предвиђа да ће Украјина, ипак, ући у састав НАТО-а.
„Мислим да ће Украјина бити чланица НАТО-а, али то ће заправо бити оно што остане од Украјине након победе Русије. Не може се искључити чињеница да ће значајан део Украјине ући у састав Русије, а затим ће бити створена тампон зона… Mогуће је да ће западна Украјина, која ће остати, постати део Пољске. Дакле, она ће ући у НАТО“, сматра експерт.
Столтенберг је оценио да би победа Русије у сукобу у Украјини била трагедија за Кијев, а да би то такође учинило НАТО рањивијим. Због тога је истакао важност да земље НАТО-а наставе да пружају помоћ Кијеву.
Поред Украјине, међу главним темама самита је и „зелено светло“ Турске за пријем Шведске у НАТО, што је, по мишљењу Светова, било очекивано.
„Увек сам говорио да ће Ердоган дати пристанак на улазак Шведске у НАТО и да ће око тога трговати како би заузврат за то нешто добио. Турска је трговачка нација, а Ердоган је вешт трговац. Он тргује где год је то могуће, и са Украјином, и са Русијом и са Западом... Шведска сада на самиту у Вилњусу није ушла у НАТО, али је Ердоган изашао у сусрет Сједињеним Државама, а Американци ће му заузврат испоручити авионе Ф-35. Такође, он је добио гаранције да ће односи Турске са Европском унијом бити пребачени на нови колосек... Тако ће Шведска најесен бити чланица НАТО-а“.
Ово је други самит Aлијансе који се одржава од почетка руске специјалне операције у Украјини, 24. фебруара 2022., али први на који је украјински председник Владимир Зеленски позван да учествује.
Уништени тенк украјинске војске у правцу Артјомовска - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руски системи ПВО пресрели четири крстареће ракете „сторм шедоу“, оборен хеликоптер Ми-24
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала