- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блумберг: Лидери чланица НАТО на самиту поручили Зеленском – „Охлади се, отишао си предалеко“

© AP Photo / Yves HermanПредседник Украјине Владимир Зеленски на самиту НАТО-а у Вилњусу
Председник Украјине Владимир Зеленски на самиту НАТО-а у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Пратите нас
Лидери земаља НАТО током заједничке вечере са украјинским лидером Владимиром Зеленским на самиту Алијансе у уторак у Вилњусу позвали су га да се „охлади“ након његове критике на рачун блока, објавила је агенција „Блумберг“, позивајући се на изворе.
Зеленски је претходно назвао апсурдним одсуство временских рокова за позивање Украјине у НАТО, као и њено чланство у Алијанси. Он је оценио да то личи на неспремност да се Кијев позове да приступи блоку.
Према писању агенције, шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак чак је телефонирао саветнику за националну безбедност америчког председника Џејку Саливану, иако је текст завршне изјаве НАТО био одобрен још пре него што су Украјинци стигли на догађај.
„Блумберг“ наводи да, када је Зеленски дошао на самит, други лидери су га критиковали и дали му до знања да је отишао предалеко.
„Морате да се ‘охладите’ и сагледате цео пакет (обавеза Запада)“, тако је, према агенцији, гласила порука лидера чланица НАТО Зеленском за вечером.
Истиче се да су Американци били изнервирани изјавом Зеленског, Британци су радили на попуштању напетости, док су Немци покушавали да пронађу алтернативне варијанте за решавање ситуације.

Зеленски Лондону: Како још да захвалимо?

Зеленски је, поред тога, коментаришући изјаву министра одбране Велике Британије Бена Волеса да Кијев треба да буде захвалан Западу за достављену помоћ, изјавио да можда сваког јутра треба захваљивати за помоћ Украјини.

„Увек смо били веома захвални Великој Британији. Како још треба да захвалимо? Још можемо да од јутра кад се пробудимо захвалимо министру. Нека ми напише како треба да захвалим и ја ћу тако и учинити“, рекао је Зеленски на конференцији за штампу на крају самита НАТО.

Данас је у престоници Литваније завршен самит НАТО.
Према завршном саопштењу које је објавио генерални секретар Јенс Столтенберг, учесници самита донели су одлуку да не траже од Украјине да испуни Акциони план за чланство у НАТО, а такође су одобрили вишегодишњи програм војне помоћи земљи. Чланице су обећале да ће позвати Украјину у Алијансу „када сви услови за то буду испуњени“, али тек након завршетка сукоба.
Самит НАТО у Вилњусу био је тема емисије "Свет са Спутњиком":
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски признао: Партнери нас неће деценијама подржавати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала