- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Стиче се утисак да су на самиту НАТО одлучили да покрену „велики европски рат“

© Фотохост-агентство РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
Пратите нас
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је резултате НАТО самита у Вилњусу, сугеришући да је тамо донета одлука о покретању „великог европског рата“.
„Стиче се утисак да је на самиту НАТО била усвојена и чак проглашена одлука да се покрене велики европски рат“, наводи се у коментару Захарове на сајту Министарства.
Она је истакла да је Москви категорички неприхватљива логика Запада која се састоји у томе да војна помоћ Украјини треба да приближи политичко-дипломатско решавање.
Према њеним речима, Запад „једноставно није заинтересован“ за окончање борби и „из кризе безбедносног система на европском простору извлачи корист за себе“.
Захарова је, такође, поручила да су испоруке Француске ракета „скалп“ Украјини само још један циљани и свестан корак у страну ескалације сукоба.
Француски председник Емануел Макрон је 11. јула на самиту НАТО У Вилњусу изјавио да је Париз одлучио да преда Кијеву ракете дугог домета за „подршку“ офанзиви украјинске војске.
Ове ракете су аналогне ракетама „сторм шедоу“, које Велика Британија већ шаље Кијеву.
Самит Алијансе одржан је у престоници Литваније, Вилњусу, од 11-12. јула.
Према завршном саопштењу које је објавио генерални секретар Јенс Столтенберг, учесници самита донели су одлуку да не траже од Украјине да испуни Акциони план за чланство у НАТО, а такође су одобрили вишегодишњи програм војне помоћи земљи. Чланице су обећале да ће позвати Украјину у Алијансу „када сви услови за то буду испуњени“, али тек након завршетка сукоба.
Москва је више пута наглашавала да пумпање Украјине западним оружјем само продужава конфронтацију. Министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да су САД и НАТО директно укључени у сукоб, не само снабдевањем наоружања, већ и обуком особља за Оружане снаге Украјине на својој територији.
Заједничка декларација земаља-чланица НАТО-а након самита Алијансе у Вилњусу - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
РУСИЈА
Москва: Самит НАТО-а показује да се Алијанса вратила на шеме из Хладног рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала