Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти потврдио да има исти циљ као и ОВК – да терорише Србе

© Sputnik / Радоје ПантовићХашим Тачи и Рамуш Харадинај
Хашим Тачи и Рамуш Харадинај - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
Пратите нас
Изјавом да је Косовска полиција наследник терористичке ОВК Аљбин Курти је потврдио да су им циљеви и деловања према Србима остали исти као за време деловања ОВК. У том смислу се није ништа променило нити их је Запад терао да било шта ураде да се удаље од пронацистичке политике, сматра генерал Митар Ковач.
Премијер привремених косовских институција Аљбин Курти поистоветио је снаге тзв. косовске полиције (КПС) са терористичком ОВК и тиме демистификовао две ствари: зашто Кфор није демилитаризовао ову формацију која је настала из терористичке организације, а требало је да то учини по Кумановском споразуму, и друго, много битније, да је његова политика према Србима и даље - ратна политика.

ОВК није никад демилитаризована

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и оснивач Евроазијског безбедносног форума, каже да у Куртијевој изјави нема никаквог изненађења, бар не за оне које прате прилике на Косову и Метохији.
„Курти никада није био део војног оперативног дела система терористичке ОВК али зато јесте био део стратешког, можемо чак рећи и духовних предводника. Ова информација да војне и полицијске формације на КиМ баштине наслеђе терористичке ОВК је тачна, јер ратна ОВК је само демобилисана али не и разоружана,“ наглашава Ковач.
Запад је, додаје он, дотле гледао да пре свега разоружа Србе на КиМ: малтретирани су, одузимане су им и ваздушне пушке, ловачко оружје, док су припадницима ОВК гледали кроз прсте, па се и тешко наоружање спремало у магацине.
„Све оно што је било у приватном поседу припадника ОВК то Запад није дирао и зато и не треба очекивати да Запад реагује на ове Куртијеве речи, јер разуме то што Курти говори и то прећутно прихвата. Њима и даље треба ратна ОВК за жаришта на Балкану. Дакле, за евентуалне сукобе са Србијом, а могуће и за оружане сукобе на простору Северне Македоније,“ верује Ковач.

Приштина има исте ратне циљеве

Наш саговорник такође подсећа да се власт у Приштини никада није дистанцирала од дела које је починила ОВК, већ је величају дижући појединим припадницима те организације споменике не само на територији КиМ већ и на југу Србије, чиме показују да не одустају од ратне политике као свог наслеђа.
„Ни у ком смислу се од ње не дистанцирају, ни у смислу деловања, чак ни у смислу реторике. Циљеви власти деловања Приштине су исти као и такозване ОВК. Дакле, у том смислу се није ништа променило: нити их је Запад терао на било шта да ураде, нити су они сами предузели да се од једне пронацистичке политике иде ка грађанској опцији и ширењу демократских вредности мултиетничке заједнице,“ наводи Ковач.
Према његовим речима, чињеница да су церемонији на којој је Курти ово изговорио били присутни и виски званичници Кфора, и представници међународне заједнице и мисија, само додатно говори да је Запад свих ових година свега овога свестан.

Курти објаснио много

„Притом, ни чињеница да су лидери ОВК оптужени за ратне злочине неће много пореметити Запад у намерама да косовску полицију у догледно време прими и у Еуропол и Интерпол јер ће, уверен сам у то, многима од њих на суду бити „опрана“ биографија,“ сматра наш саговорник.
Иначе, Курти је упоредио тзв. косовску полицију са ОВК на додели диплома новој генерацији косовских полицајаца уз коментар да је „наша слобода настала након жртвовања читавих генерација у борби за слободу и ослобођење од српског окупатора“. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је Курти изјавом да је његова полиција наследник тзв. ОВК много тога објаснио и да сада, чак и они који су одлучивали да затворе очи пред терором на северу Косова и Метохије не могу да остану неми пред таквим јавним признањем милитантне политике Приштине“.
Косовска полиција у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2023
СРБИЈА
Курти: Косовска полиција је наставак ОВК
Припадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косово и Метохије  - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
СРБИЈА
Српска листа: Куртијева изјава потврда да су приштински специјалци терористи
СРБИЈА
Петковић: Курти открио карте и признао шта му је циљ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала