- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: Питање чланства Украјине у НАТО - решено

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Након самита НАТО-а у Вилњусу питање о чланству Украјине у Алијанси је решено и о томе се више не може дискутовати, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.

„На крају крајева, ми смо у НАТО-у изјавили да је будућност Украјине у НАТО-у и о томе се не може дискутовати. То је оно о чему смо се договорили“, рекао је он за телевизију Си-Би-Ес.

Саливан је додао да ће Украјина и даље добијати од западних савезника неопходну подршку.

Спремни смо за било коју одлуку Русије о прехрамбеном споразуму

Саветник америчког председника за националну безбедност је истакао да су САД спремне за било коју одлуку Русије о Црноморској иницијативи и детаљно раде на том питању са Украјином.
„Могуће је да ће Русија изаћи из Црноморске иницијативе, а могуће је и да ће остати. Ми смо спремни за сваки сценарио и детаљно радимо на томе са Украјинцима“, рекао је он.
Додао је, да би по мишљењу САД, излазак Русије из могао да се претвори за Русију у огромне дипломатске трошкове, али да је избор на председнику Русије Владимиру Путину.
Самит Алијансе одржан је у престоници Литваније, Вилњусу, од 11-12. јула.
Према завршном саопштењу које је објавио генерални секретар Јенс Столтенберг, учесници самита донели су одлуку да не траже од Украјине да испуни Акциони план за чланство у НАТО, а такође су одобрили вишегодишњи програм војне помоћи земљи. Чланице су обећале да ће позвати Украјину у Алијансу „када сви услови за то буду испуњени“, али тек након завршетка сукоба.
Москва је више пута наглашавала да пумпање Украјине западним оружјем само продужава конфронтацију. Министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да су САД и НАТО директно укључени у сукоб, не само снабдевањем наоружања, већ и обуком особља за Оружане снаге Украјине на својој територији.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2023
РУСИЈА
Бела кућа: Неслагања око испоруке касетне муниције Кијеву нису разбиле НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала