- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин о коришћењу касетне муниције: Русија има право на реципрочна дејства

© Sputnik / Александр Казаков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Русија до сада није имала потребу да користи касетну муницију, али ако се она буде употребила против нас, задржавамо право на реципрочна дејства, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„До сада то нисмо радили, нисмо је користили, нити смо имали такву потребу, упркос добро познатој несташици у одређеном временском периоду. Ми такође имамо ову муницију, али то нисмо радили. Али, наравно, ако се буде примењивала против нас, задржавамо право на реципрочна дејства“, рекао је Путин за телевизију „Русија 1“.
Шеф државе је уверен да испоруке касетне муниције Кијеву и њено коришћење треба сматрати злочином.
„Што се тиче касетне муниције, сама америчка администрација је пре извесног времена дала оцену ове муниције. Сама администрација САД је употребу касетне муниције тада назвала злочином. Мислим да се према томе тако треба и односити“, рекао је Путин.
Према његовим речима, Русија има приличне залихе разне врсте касетне муниције.
Говорећи о америчким испорукама касетне муниције Кијеву, Путин је рекао да они то чине због недостатка муниције.
Он је подсетио да „украјинска војска дневно троши до 5-6 хиљада граната калибра 155, док САД производе 15 хиљада месечно“.
„Немају довољно, а и Европи их већ недостаје. Али нису нашли ништа боље него да предложе употребу касетне муниције“, оценио је Путин.
Генерални директор за операције Здруженог штаба америчке војске Даглас Симс оизјавио је у четвртак да Украјина добија касетну муницију не само од САД, већ и од других земаља.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан саопштио је 7. јула да ће Сједињене Америчке Државе испоручити Украјини касетну муницију. Касетна муниција забрањена је међународном конвенцијом коју су ратификовале 123 земље, изузимајући САД и Украјину.
Директор компаније Тесла Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
СВЕТ
Маск: САД шаљу касетну муницију Кијеву из очаја и понижавају се
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала