- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руси пронашли нов начин примене дронова

CC0 / Pixabay / Пут кроз поље
Пут кроз поље - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2023
Пратите нас
Јединствен систем даљинске анализе стања тла и леда на морима открили су научници Севернокавкаског федералног универзитета (СКФУ). Према речима аутора, нови изум је у ствари сензор за паметне пољопривредне системе који ће помоћи у оптимизацији трошкова изградње транспортних морских коридора на Арктику.
Научници наводе да се систем дањинског снимања земљине површине све више ослањаја на беспилотне летелице, а мање на сателите. Овај приступ омогућава птикушљање више података и њихову бржу обраду.
Неколико типова земљине површине, као што су пољопривредна земљишта или ледени покривачи океана, припадају такозваним плочастим изолаторима. Научници наводе да је помоћу њих могуће одредити влажност и салинитет тла, дебљину, густину и салинитет морског леда, као и низ других физичко-хемијских параметара.
Нов начин мерења пропустљивости земљине површине је прецизнији, оперативнији и економичнији од других.
„Основни услови за увођење технологија прецизне пољопривреде, које су у стању да повећају продуктивност аграрног промета за 20 одсто, представљају тачне и правовремене информације о физичко-хемијским параметрима тла. Наш апарат може аутоматски да прикупи све потребне податке“, рекао је шеф катедре за комуникацију СКФУ Генадиј Линец.
Кључна особина је истовремено коришћење два дрона која образују радиолокациони систем сонде. Истраживање је показало да је вероватноћа грешака у оквиру новог система око један одсто.
Друга практична примена новог система је одабир путање ледоломаца мерењем дебљине и густине морског леда. То ће омогућити значајну оптимизацију трошкова за спровођење бродова Северним морским путем.

„Постоје и друге сличне методе, а то су или лабораторијска истраживања која захтевају много времена или аерокосмичке сонде које нису довољно прецизне и захтевају инфраструктуру која је веома скупа“, навео је Линец.

Пројекат је патентиран, а научници планирају да разраде програмско-технички комплекс за контролу новог апарата и да на основу њега формирају географски информациони систем паметне пољопривреде.
Соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
РУСИЈА
Оптимизација енергетике: Руски научници пронашли начин да комбинују гас и соларну енергију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала