- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Крај за Црноморски споразум - када те два пута преваре више нема приче

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоразум на столу
Споразум на столу - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Сасвим је очекиван став Русије да данас престаје важење Црноморског споразума о извозу украјинског жита и руских производа, јер практично ништа од онога што је њим било предвиђено није испуњено, каже за Спутњик председник Центра за развој међународне сарадње, др Стевица Деђански.
Данас је истекао рок важења Црноморског споразума који је подразумевао извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, као и извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта. Тај споразум је требало да омогући и безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Споразум су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Украјине и Турске и УН као посредника у том договору.

Ништа није испуњено

„Било је за очекивање да се то тако заврши зато што је он два пута продужаван а да ништа што је везано за робу из Русије није испуњено. Ако се два пута продужи а не испуни договорено заиста више нема смисла причати о томе, поготово са искуством Русије да је све што се договарала са земљама Запада, подсетићу на Минске споразуме, служи само да би Русија била преварена“, каже Дeђански.
Гајећи оптимизам у погледу продужетка споразума више пута се оглашавао турски председеник Реџеп Тајип Ердоган, а јутрос и потпредседник Турске Џевдет Јилмаз. Он је саопштио да се турске власти надају да ће Иницијатива за црноморско жито, која истиче данас, на крају бити продужена и у том том контексту, као и раније Ердоган, поменуо је посету Путина Турској плоанирану за август. Дeђански, међутим, сматра да је нереално очекивати да у увим околностима дође до продужетка споразума.
© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Теретни брод Razoni у луци у Одеси

Биће ригиднији према Западу

Консултант за страна улагања, Махмуд Бушатлија сматра да ће убудуће Русија бити сигурно ригиднија према колективном Западу.

„Тај споразузм о извозу који се тицао украјинског жита, када погледате структуру и где је отишло то жито, негде око три одсто је отишло у земље у којима влада глад, којима је највише потребно. Више од 80 одсто је отишло у Западну Европу, не чак у читаву Европу, него у Западну Европу која је од тога скоро све извезла у земље трећег света", напомиње саговорник Спутњика.

Злоупотревљавало се навелико много тога у ових годину дана, каже он и зато сматра да ће Русија сада бити оштрија не само око тих потеза који имају хуманитарни карактер, него ће затегнути" и са свом осталом робом која је потребна пре свега Европи, па можда и Америци.
Овај споразум није функционисао тако да не видим разлог да се поново направи такав и вероватно ће Русија имати неки мало оштрији став по питању поштовања њених захтева, оценио је Бушатлија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала