- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Мира им тек неће дати мира: „Експлозија“ мале Рускиње на великој сцени

© AP Photo / Aaron FavilaАлина Корнејева и Мира Андрејева
Алина Корнејева и Мира Андрејева - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Пратите нас
Млада руска тениска звезда Мира Андрејева успела је у 2023. години да направи изузетно велике ствари са само 16 година, што се снажно одразило на њен пласман на новој ВТА листи.
Закорачила је Андрејева као 312. у текућу годину, где је у мају имала први сусрет с великом позорницом, показавши свима да је спремна за велика дела и да фаворитима неће дати мира.
За девојку рођену 2007. године у Краснојарску, почео је да допире звук са ITF турнира, прво у швајцарском градићу Кјасу, затим и у Белинцони, где је пригрлила оба трофеја.
А, онда селидба на Мастерс у Мадриду из Серије 1.000 где је успела да стигне о четвртог кола, када јој се на путу испречила снажна и фаворизована Белорускиња Арина Сабаленка.
Тек четири гема успела је да освоји Андрејева, која је поражена резултатом 6:3, 6:1, али је то само био увод у лепе ствари које ће јој се, потпуно заслужено, касније догодити.
Блажи пад уследио је у Паризу на турниру из серије 125, где је Мира Андрејева елиминисана већ у другом колу. Ипак, то је није „сломило“ већ додатно ојачало.
Руско чудо од детета из Краснојарса домогло се кроз квалификације до главног жреба Ролан Гароса. Мира је само месец дана пре турнира у престоници Француске одувала 16. свећицу на рођенданској торти.
У „Граду светлости“ прво је преслишала Кудерметову, затим Колумбијке Аранго и Осорио, да би елиминисала у првом колу Американку Амритрај, те Францускињу Дијану Пари. Кобна по младу и талентовану Миру била је, у том тренутку седма играчица планете, Американка Коко Гаф и ти после велике борбе и три сета – 7:6, 1:6, 1:6.
Потврда да Мира из дана у дан расте у сваком смислу и погледу, те да сазрева, стигла је већ на првом следећем великом турниру - Вимблдону. Опет је била „осуђена“ да крчи себи пут кроз напорне и досадне квалификације, али је опет успела.
Баш као и у Паризу!
Само што је овога пута у Лондону, Андрејева успела да оде корак даље и домогне се четвртог кола, односно осмине финала најпрестижнијег тениског турнира на планети.
Чак седам мечева, рачунајући и квалификације, одиграла је млада Рускиња и из шест је изашла високо уздигнуте главе, док је пред Американком Медисон Киз морала да положи рекет.
Пружила је руку ривалки, не и судији у столици која ју је казнила због бацања рекета, што је довело до бујице емоција талентоване Мире, која је била љута и бесна због таквог епилога.
Ипак, све то је део одрастања и израстања у једног великог тениског шампиона каква би Мира Андрејева у блиској будућности могла да постане.
Похвале на рачун Мире Андрејеве изнела је и легендарна и велика шампионка Мартина Хингис.
„Свиђа ми се како игра. Лепа је девојка и лепо ју је видети. И за људе је освежење да виде да се појави неко тако млад ко се бори и то добро ради. Веома је дисциплинована, одличан јој је фокус и има добре ударце“, рекла је некадашња светска број 1 из Швајцарске, која је током каријере освојила чак 64 титуле, од којих пет Гренд слем трофеја.
За почетак, Миру је прво дочекао скок са 102. места на 66. позицију, што је напредак од 36 места на ВТА листи, а затим следи пробој ка Топ 30.
Погледајте нову епизоду емисије Спутњик спорт.
Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2023
СПОРТ
Новаков предлог глатко одбијен – Вимблдону „кроји“ распоред Би-Би-Си
Мира Андрејева - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2023
СПОРТ
Британци казнили младу Рускињу: „Погрешна одлука“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала