- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кремљ о претњи Кијева да ће гађати бродове у Црном мору: Опасно, кијевски режим не зазире ни од чега

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Пратите нас
Саопштење Кијева да ће бродове који плове Црним морем до руских лука сматрати бродовима који превозе војну робу је опасна, јер је кијевски режим непредвидив и не зазире ни од чега, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Непредвидива дејства и, штавише, умешаност кијевског режима у терористичке акте, несумњиво потенцијално стварају опасност у овој области, јер је украјинска власт непредвидива. Она не преза ни од чега. Наравно, овакве изјаве су директно опасне“, рекао је Пексков.

На питање да ли ће Русија у вези са саопштењем Министарства одбране Украјине променити руту својих бродова у Црном мору он је истакао:
„Наравно, ситуација се анализира, наши релевантни ресори припремиће препоруке за минимизирање опасности“.
Што се тиче евентуалних ризика по извоз руске нафте и друге робе преко Црног мора, Песков је истакао да ситуација захтева дубоку анализу стручних и надлежних ресора, након чега ће бити могуће израдити закључке и формулисати препоруке.
Претходно, Министарство одбране Украјине саопштило је да ће бродове који од 21. јула буду пловили Црним морем у правцу руских морских лука Кијев сматрати бродовима војне намене са свим релевантним ризицима.
Раније је руско Министарство одбране објавило да ће све бродови на путу ка украјинским лукама у Црном мору сматрати потенцијалним носиоцима војног терета.

Прехрамбени споразум

Прехрамбени споразум прекинут је 18. јула. У понедељак је Русија обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће се Русија одмах вратити имплементацији иницијативе чим њен руски део буде испуњен.
Председник Русије Владимир Путин раније је приметио да услови споразума нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље нису намеравале да испуне своја обећања.
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да се Кијев нада да ће наставити са испорукама жита преко Црног мора без учешћа Русије, а Кијев чека званичну потврду спремности од УН и Турске.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2023
РУСИЈА
Захарова о прехрамбеном споразуму: УН имају још три месеца, потребни конкретни резултати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала