- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски: Контраофанзива иде споро

Пратите нас
Операција руске војске у Украјини, 513. дан. Настављају се борбе на свим деловима фронта. У Николајеву је уништена база украјинских неонациста и страних плаћеника. Украјинске снаге настављају да гранатирају Доњецк.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:57 21.07.2023
Амбасадор Русије у Варшави биће позван на разговор у МИП Пољске
Амбасадор Русије у Варшави биће позван у Министарство иностраних послова Пољске због изјаве руског председника Владимира Путина о улози Совјетског Савеза и Јосифа Стаљина у обнови пољске државности, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки.
„Стаљин је био ратни злочинац, крив за смрт стотине хиљада Пољака. Историјска истина се не разматра. Амбасадор Руске Федерације ће бити позван у Министарство иностраних послова“, написао је Моравјецки.
Путин је на седници Савета за безбедност Русије подсетио на то да су западни савезници 1939. године бацили Пољску у чељусти немачке ратне машине, те да је та земља практично изгубила своју независност и државност. Он је додао да су оне обновљене у великој мери захваљујући Совјетском Савезу и позицији Јосифа Стаљина, услед чега је пољска добила знатне територије на Западу, пре свега Немачке.
22:52 21.07.2023
Ваздушна опасност објављена је у Одеској и Николајевској области Украјине, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
22:23 21.07.2023
22:08 21.07.2023
Бела кућа: Обука украјинских пилота за Ф-16 почиње за неколико недеља
Обука украјинских пилота за управљање америчким ловцима Ф-16 почеће у наредних неколико седмица, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
„Не могу да кажем тачан датум, али могу да кажем да је то питање неколико седмица, а не месеци“, рекао је Саливан.
21:40 21.07.2023
Руска војска у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Специјална операција у Украјини
Бела кућа признала: Украјина губи значајне снаге током контраофанзиве
21:16 21.07.2023
Украјинска војска покушала је вечерас да изведе ракетне нападе на град Токмак у Запорошкој области, али је руски ПВО систем то спречио, речено је новинарима у хитним службама региона.
20:40 21.07.2023
Зеленски: Кримски мост је циљ који мора бити неутралисан
Председник Украјине Владимир Зеленски назвао је Кримски мост циљем који мора бити неутралисан.
„Разуме се да је то наш циљ. А сваки циљ који носи рат, а не мир, мора бити неутралисан“, рекао је Зеленски.
Он је, такође, рекао да је циљ Украјине потпуно враћање Крима, који је 2014. године ушао у састав Русије након референдума.
19:55 21.07.2023
Ердоган и Зеленски разговарали о „прехрамбеном споразуму“
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је с украјинским лидером Владимиром Зеленским о детаљима продужавања „прехрамбеног споразума“, саопштено је из канцеларије турског лидера.
„Током телефонског разговора, који је одржан на молбу Зеленског, лидери су детаљно размотрили питање о продужавању важења споразума о црноморском житном коридору. Председник Ердоган је изјавио да Турска активно ради на томе да завлада мир“, наведено је у саопштењу.
19:29 21.07.2023
УН: Скоро трећина Украјине прекривена убојним средствима која нису експлодирала
Убојна средства која нису експлодирала покривају скоро трећину територије Украјине, изјавила је заменица генералног секретара УН за политичка питања Розмари ди Карло на седници СБ УН.
„Нагазне мине ће годинама представљати опасност за цивилно становништво јер, како је саопштено, на скоро трећини територије земље налазе се убојна средства која нису експлодирала, нагазне мине и касетна муниција“, казала је она.
19:28 21.07.2023
Анкара: Добили смо детаљна објашњења од Москве у вези с обуставом „прехрамбеног споразума“
Шеф турске дипломатије Хакан Фидан изјавио је да је Анкара добила од Москве детаљна обавештења о разлозима за обустављање „прехрамбеног споразума“ и да улаже напоре да се црноморска житна иницијатива обнови.
„'Прехрамбени споразум' је важан када је реч о спречавању прехрамбене кризе. Уз посредовање председника Ердогана и Уједињених нација остварена је црноморска житна иницијатива, израђен је механизам за маршруту и контролу бродова. Озбиљно се трудимо да се обнови 'прехрамбени споразум' и залажемо се за враћање Русије за сто... Током разговора с поштованим господином Лавровом добили смо детаљна објашњења о разлозима за став Москве“, рекао је Фидан.
Према његовим речима, Анкара очекује да ће садашња криза у вези са црноморском иницијативом бити ускоро превазиђена, јер ће у супротном доћи до погоршања прехрамбене ситуације у најсиромашнијим земљама.
19:05 21.07.2023
УН: Касетна муниција не сме да се користи
Саопштења о томе да је Кијев почео да користи касетну муницију изазивају забринутост, таква муниција не сме да се користи, изјавио је портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.
„Видели смо та саопштења, она веома забрињавају. И као што смо и рекли, таква врста муниције треба да оде у историју и не сме да се користи“, рекао је Дижарик на конференцији за новинаре.
18:53 21.07.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да вечерас планира да разговара с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом о прехрамбеној безбедности.
18:52 21.07.2023
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
Специјална операција у Украјини
Пољански: Русија украјинске луке третира као положаје Оружаних снага Украјине
18:36 21.07.2023
Пекинг позвао Москву и Кијев да обнове мировне преговоре
Пекинг позива Москву и Кијев да што је пре могуће обнове мировне преговоре, а светску заједницу да за њих створи повољне услове, изјавио је на седници Савета безбедности Уједињених нација заменик сталног представника Кине при тој светској организацији Ђен Шуан.
„Кина поново позива сукобљене стране да обнове мировне преговоре што је могуће пре и позива међународну заједницу да створи повољне услове за то“, рекао је дипломата.
16:53 21.07.2023
Бродови код луке Керч - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
РУСИЈА
Русија ће прегледати бродове у Црном мору како би се уверила да не превозе војни терет
15:32 21.07.2023
Хеликоптер AH-64A Apaч - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
РУСИЈА
Пољска намерава да распореди америчке јуришне хеликоптере на источној граници
15:32 21.07.2023
Министарство одбране Украјине обмануто у вези с испоруком мина
Министарство одбране Украјине платило је око 38 милиона долара украјинској фирми за испоруку мина, али још није добило ниједну, пише у петак издање „Украјинска правда“.
„Фирма 'Лавовски арсенал' добила је од Министарства одбране 1,4 милијарде гривни (око 38 милиона долара) за испоруку велике партије минобацачке муниције калибра 120 и 82 милиметра, али одавно је прекорачила рок из уговора и није предала Оружаним снагама Украјине ниједну мину“, наводи издање.
У тексту се наводи да је испорука требало да почне у децембру прошле године и да се потпуно заврши до краја фебруара 2023. године.
13:32 21.07.2023
Руска гарда у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2023
РУСИЈА
Путин: Украјинска контраофанзива без резултата, губици непријатеља достижу десетине хиљада војника
13:31 21.07.2023
Најважније са брифинга руског Министарства одбране:
Руске снаге одбиле су три напада украјинских јединица у правцу ка Красном Лиману и спречено деловање диверзантских група;
Руска војска одбила је напад украјинских снага код места Мала Токмачка у запорошком правцу;
Руска војска уништила је два складишта украјинске војске у Запорошкој области, док је у Херсонској области уништено складиште 123. бригаде територијалне одбране;
У Харковској области код места Волчанск уништено је складиште муниције 1. специјалне бригаде украјинске војске;
Руске снаге успешно су у последња 24 сата одбиле девет напада украјинских снага у доњецком правцу код Мајорска и Клешчејевке;
Током ноћи руска војска извела је напад на објекте где су припремани терористички напади против Русије уз примену дронова, циљеви су реализовани;
У јужнодоњецком и запорошком правцу украјинска војска изгубила је 175 војника, а у правцу Красног Лимана преко 100;
Руска ПВО пресрела је 16 пројектила „хајмарс“н и уништила 14 дронова, између осталог код Артјомовска и Маријупоља;
Уништено је упориште 79. Десантно-јуришне украјинске бригаде у ДНР
11:57 21.07.2023
У току је прегруписавање украјинских снага после пропале офанзиве у Запорошкој области, рекао је лидер запорошког покрета "Заједно с Русијом" Владимир Рогов.
Раније је саопштено да је велика офанзиве украјинске војске уз примену тенкова заустављена у области села Работино.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала